Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Ransgård (M), oppositionsråd i Göteborg.

Hermanssons "is i magen" gör inte Göteborg tryggare

Trots att Göteborg var och varannan vecka drabbas av de mest avskyvärda våldsdåd, hävdar stadens främsta politiska företrädare att den organiserade brottsligheten ”är på väg att pressas tillbaka”. Göteborg och Sverige behöver fler poliser – nu, skriver Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Gängvåldet, 22/12 och 27/12

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens

Jonas Ransgård (M) oppositionsråd i Göteborg
Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd i Göteborg

ordförande i Göteborg, menar att jag ägnar mig åt ”ogenerad populism” när jag tycker att vi har för få poliser i Sverige i allmänhet och i Göteborg i synnerhet. Jag är dock inte ensam om att tycka så. Polisen själv berättar återkommande att antalet poliser är för få och att viktigt arbete därmed blir ogjort på grund av myndighetens begränsade resurser.

Ann-Sofie Hermansson blundar för det faktum att Polisen är satt under hårt tryck och tvingas till tuffa prioriteringar. I Göteborg har bland annat Ungdomspolisen, som spelat en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet, tvingats stryka på foten. Dessa poliser behövs nu i stället för att klara av de akuta utryckningarna.

Mängdbrott prioriteras ned

Att Polisen tvingats prioritera ned och bort utredning av de så kallade mängdbrotten, alltså dem som främst och mest drabbar ”vanliga människor”, vill hon inte kännas vid. Och trots att Göteborg så gott som var och varannan vecka drabbas av de mest avskyvärt spektakulära våldsdåd, hävdar stadens främsta politiska företrädare att den organiserade brottsligheten ”är på väg att pressas tillbaka”.

Det är ett faktum att Sverige har det tredje lägsta antalet poliser per invånare i EU. Om Sverige skulle nå den genomsnittliga nivån i EU skulle vi ha 30 000 poliser istället för de nuvarande ca 20 000. Göteborg skulle, rent proportionellt, då ha cirka 2 000 poliser i stället för de nuvarande cirka 1 300. Vi moderater förstår att en sådan ökning inte går att göra i en handvändning, men en vi är övertygade om att Sverige behöver en större och starkare poliskår.

Kraftfull satsning behövs

Som ett första betydelsefullt steg har vi därför föreslagit att poliskåren till år 2020 ska utökas med 2 000 poliser. Vi vill därför inte avvakta, utan i stället inleda en kraftfull och fullt finansierad satsning på Polisen redan 2017. Redan detta år vill vi förstärka Polisens budget med 1 000 miljoner kronor. Samma år förmår S-MP-regeringen endast att låta myndigheten ta i anspråk ett tidigare resultat om 100 miljoner kronor. Faktum är att lejonparten av de 2,7 miljarder som regeringen ”satsade” i höstbudgeten faller ut först efter 2018 och därmed efter nästa val. Det är denna avvaktande passivitet som Ann-Sofie Hermansson (S) hyllande beskriver som ”is i magen”.

Regeringens bedömning att satsningar på Polisen kan vänta till efter valet är uppseendeväckande och allvarlig. Den riskerar tryggheten i hela Sverige, inte minst i Göteborg. Detta ser rimligen Ann-Sofie Hermansson (S) också. Lojaliteten med göteborgarna kräver att vi påtalar detta för staten och regeringen – oavsett om den är röd eller blå. Hermansson väljer tyvärr i stället att huka djupt i den försvarsställning som hon grävt till regeringens försvar.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd i Göteborg