För att snabbt kunna elektrifiera Sveriges transportsektor krävs ett toppmodernt elnät. Det har vi inte i dag. Ibrahim Baylan (S) är en bromskloss i sammanhanget, skriver Said Abdu (L).

Hermansson och Baylan delar inte samma vision

Att elektrifiera Göteborgs transportsektor är en utmärkt idé. Ann-Sofie Hermansson (S) behöver dock först övertyga sin partikollega, energiminister Ibrahim Baylan, skriver Said Abdu (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Fossilfritt Göteborg, 24/8

I en debattartikel i GP den 24:e augusti presenterar Ann-Sofie Hermanson (S) ett antal idéer om hur Göteborgs transportsektor ska kunna elektrifieras. Det är god ambition som vi i Liberalerna delar. Med sin starka industri skulle Västsverige kunna bli världsledande inom den gröna omställningen av transportsektorn som nu pågår. Just därför är det bekymmersamt att Sveriges energiminister Ibrahim Baylan (S), inte verkar dela samma vision som sin partikamrat.

Om Hermanson vill göra Västsverige och Göteborg till Sveriges elhuvudstad borde hon ringa sin partikompis i Stockholm.

För att snabbt kunna elektrifiera Sveriges transportsektor krävs ett toppmodernt elnät. Det har vi inte i dag. Sveriges elnät är i snitt drygt 28 år gammalt och hela 35 procent är äldre än 40 år. Bara för att bibehålla nuvarande kvalitet behövs betydande investeringar. Vill vi därtill modernisera elnäten krävs investeringar i samma storleksordning som under rekordåren på 60- och 70-talen.

Obegripliga prioriteringar

I ljuset av detta är energiministerns prioriteringar obegripliga. När Göteborg redan i dag hotas av effektbrist väljer Baylan alltså att driva igenom ett lagförslag som kraftigt minskar möjligheterna att investera i nya elnät för både kommunala som privata bolag. Hur Baylan tänker sig att framtidens elbilar ska laddas, är därmed höljt i dunkel.

Jag är fullt övertygad om att Sverige kan nå de ambitiösa klimatmål vi har satt upp – och det samtidigt som vi säkerställer en fortsatt god tillväxt. För att bygga Sverige starkt inför framtiden behöver vi investera betydande resurser i moderna och smarta elnät. Om Hermanson vill göra Västsverige och Göteborg till Sveriges elhuvudstad borde hon ringa sin partikompis i Stockholm. En sådan vision kräver nämligen el för att realiseras. Med Baylans kortsiktiga politik är det tyvärr något vi kommer att se mindre av i framtiden.

Den väljare som vill att Västsverige ska vara världsledande inom den gröna omställningen, och som vill ha en politik där ord och handling håller ihop, borde rösta med Liberalerna senaste den 9:e september.

Said Abdu (L)

riksdagsledamot, och näringspolitisk talesperson