Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemtjänsten ska lyftas – inte privatiseras

Att privatisera hemtjänsten kommer leda till otrygghet för äldre och försämrade arbetsvillkor för personalen. Vi rödgröna vill i stället fokusera på att lyfta hemtjänsten, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hemtjänsten, 15/6

Flera frivilligorganisationer inom hemtjänstbranschen ifrågasätter att vi motsätter oss en privatisering av hemtjänsten genom att införa ett valfrihetssystem genom Lagen om valfrihet, LOV. De uppmanar oss att respektera det fattade beslutet och att upphöra med vårt ideologiska motstånd.

Det var för två år sedan de borgerliga partierna pressade igenom en privatisering av hemtjänsten. En omfattande reform som saknade både utredning och finansiering. Vi rödgröna röstade emot då det illa underbyggda systemet skulle riskera att sätta hela hemtjänsten i gungning. I flera kommuner har nämligen privatiseringarna lett till otrygghet och oreda för de äldre, försämrade arbetsvillkor och svårigheter att kontrollera hemtjänstföretagen.

Hemtjänsten i Göteborg har flera utmaningar. Vi blundar inte för problemen utan vill se en förändring så snart som möjligt. Att några av de största satsningarna i vår rödgröna budget för 2018 går till hemtjänsten visar att vi menar allvar. Vi måste våga satsa och prioritera upp hemtjänsten för att komma till rätta med bristerna. Att däremot pressa igenom ett system som innebär mer detaljstyrning, kontroll och byråkrati är inte vad hemtjänsten behöver.

Skarpare krav

Trots att vi rödgröna motsatt oss en privatisering av hemtjänsten har vi samtidigt kommit med flera förslag för att utforma det nya systemet så bra som möjligt. Nu senast la vi förslag om att endast tillåta icke vinstdrivande aktörer och att ställa skarpare krav på schyssta arbetsvillkor. Ett förslag som skulle ge större utrymme för idéburna aktörer att bedriva hemtjänst i Göteborg, men som röstades ner av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

Vi vill med andra ord ge frivilligorganisationerna rätt i att vi motsätter oss en privatisering av hemtjänsten av ideologiska skäl. För oss är det absolut en ideologisk fråga att hemtjänsten privatiseras utan möjlighet förbjuda vinstdrivande företag.

Daniel Bernmar (V)

äldrekommunalråd Göteborg