Det behövs ett nationellt omtag för att inkludera alla som tagit sitt ansvar för att stoppa pandemin, skriver Sarah Britz, chefredaktör på Faktum.
Det behövs ett nationellt omtag för att inkludera alla som tagit sitt ansvar för att stoppa pandemin, skriver Sarah Britz, chefredaktör på Faktum. Bild: Sanna Tedeborg

Hemlösa måste också kunna få vaccinpass

Ett vaccinationspass kräver ett person- eller ett samordningsnummer. Utan det finns i dag ingen möjlighet att visa att man är fullvaccinerad och man utestängs från samhället, skriver Sarah Britz, chefredaktör för Faktum.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Kravet på vaccinationspass är här. Från den 1 december införs krav på vaccinationspass för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som teater, bio, konserter, idrottsevenemang där fler än 100 personer samlas.

För den större delen av befolkningen, de som är fullvaccinerade och digitala, är det inget större problem. Det krävs bara lite energi och fingerfärdighet att klicka på appen, identifiera dig med bank-id, logga in på E-hälsomyndigheten och tanka ned beviset som ger inträde till allt det där gottiga som samhället nu erbjuder efter ett år av begränsningar.

Men alla är inte nöjda.

På sociala medier cirkulerar diverse ”skriv-under-här”-protester för att de som valt att inte ta sprutorna förvägras rätten till att vara en del av det öppna samhället, hur de skuffas ut i periferin och inte får delta på samma villkor som alla andra.

ANNONS

Sjukvård som fungerar

De känner sig utanför. Men även en högst rimlig konsekvens. Vi måste ha en sjukvård som fungerar, sköra ska inte behöva dö, smittspridningen måste ned. Vaccination är bra, vi hör tjänstemän och politiker upprepa budskapet om och om igen och än finns inget som talar emot att de har fel.

Det är inte synd om de ovaccinerade.

Däremot finns en grupp som tagit sina sprutor – men som ändå stängs ute.

De har inga höga röster i den allmänna debatten eller på sociala medier.

På Faktum träffar vi dem dagligen.

Mobilt vaccinationsteam

Under försommaren startade Sahlgrenskas mobila vaccinationsteam. Fram till dags datum har de använt drygt 900 doser, sprutor som så kallade svårnådda grupper erbjudits och sagt ja till. Här finns hemlösa, papperslösa och personer som aldrig skulle klara av eller vilja besöka en vårdcentral, människor som av någon anledning står utanför samhället. Det mobila teamet kom bland annat till Faktum, Räddningsmissionen, Stadsmissionen och andra platser där människor var trygga och mottagliga för information och fick medicinska svar på sina frågor och funderingar.

De flesta valde att vaccinera sig och man behöver inte ha några högskolepoäng för att förstå att detta var betydelsefullt på andra plan än pandemibekämpning; känslan av att bli inkluderad, att vara någon som man räknar med ökar tilliten till samhällsapparaten.

ANNONS

Om krav på vaccinationspass införs så ska alla som vaccinerat sig också kunna få det.

Tills nu.

Ett vaccinationspass kräver ett person- eller ett samordningsnummer.

Utan det finns i dag ingen möjlighet att visa att man är fullvaccinerad och man utestängs från samhället och kan inte heller resa. Förslaget om lokala och regionala lösningar där enskilda vaccinatörer ska ta ansvar för att skriva ut underlag är inte en hållbar och säker lösning.

Om krav på vaccinationspass införs så ska alla som vaccinerat sig också kunna få det.

Det behövs ett nationellt omtag för att inkludera alla som tagit sitt ansvar för att stoppa pandemin. Det är E-hälsomyndighetens ansvar att lösa.

Sarah Britz, chefredaktör för Faktum

LÄS MER:Erbjud vaccin till hemlösa – de kan inte isolera sig

LÄS MER:De vaccinerar hemlösa – ”Måste få stopp på skiten”

ANNONS