Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ökad trygghet. Den närmaste tiden kommer jag att jobba mycket aktivt för att vidareutveckla trygghetsarbetet. Det gäller att hitta ytterligare verktyg som verkligen fungerar, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).

Hela staden ska vara trygg

Jonas Ransgård (M) håller till stora delar med mig angående trygghetsarbetet i Göteborg. Det är bra. Men tyvärr har han ett snävt fokus och har svårt att lyfta blicken utanför vallgraven, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ann-Sofie Hermansson (S)
Ann-Sofie Hermansson (S)

Slutreplik

Gängkriminaliteten, 19 och 22/9

När Jonas Ransgård replikerar i trygghetsfrågan ansluter han sig till stor del till min linje. Han håller med mig om att det gedigna trygghetsarbete som redan bedrivs ska utvecklas vidare. Han håller också med mig om att åtgärderna på vissa punkter behöver intensifieras. Det glädjer mig att det finns en sådan samsyn. Politisk enighet är en tillgång i arbetet för ett tryggare Göteborg.

Slår in öppna dörrar

Tyvärr ägnar sig Ransgård även åt att slå in öppna dörrar. När det gäller polisen har regeringen nu aviserat att resurserna ska öka. 2017-2020 tillförs drygt två miljarder kronor. Det är ett viktigt steg åt rätt håll. När det gäller skolan i Göteborg har vi i de senaste två budgetarna valt att göra rejäla satsningar – bland annat på elever med särskilda behov. Detta kommer steg för steg att ge bättre förutsättningar för både elever och lärare.

Vad som bekymrar mig mest i Ransgårds syn på trygghetsarbetet är det snäva fokuset på delvis feltänkta insatser i centrala staden. Han tycks ha svårt att över huvud taget rikta blicken utanför vallgraven. Detta är beklagligt. För mig är det en självklarhet att nu trappa upp trygghetsarbetet genom väl underbyggda insatser i hela Göteborg. Vissa åtgärder behöver vidtas i centrum, men det mesta måste göras i andra delar av staden. Alla göteborgare är lika viktiga.

Den närmaste tiden kommer jag att jobba mycket aktivt för att vidareutveckla trygghetsarbetet. Detta i tät dialog med göteborgarna och i nära samarbete med polisen. Det gäller att hitta ytterligare verktyg som verkligen fungerar. Mycket kommer att handla om att öka stödet till de fantastiska eldsjälar som redan kämpar mot kriminaliteten och för ett starkare samhälle. Jag är optimistisk. Jag är övertygad om att det successivt går att pressa tillbaka den organiserade brottsligheten. Göteborg ska vara en trygg stad. Våldet får aldrig vinna.

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande