Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Wallin (KD), kandidat till Europaparlamentet.
Eva Wallin (KD), kandidat till Europaparlamentet.

Havet är ingen soptipp – nu ska plastskräpet bort

Inom EU har redan flera initiativ tagits för att minska mängden plast, främst med fokus på plastartiklar för engångsbruk. Nu behövs engagerade parlamentariker som driver frågan vidare, skriver Eva Wallin (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi inom KD vill ha ett lagom stort EU-samarbete. Nationsöverskridande frågor, de som inte bryr sig om våra landsgränser, hör hemma på EU-nivå. Miljö- och klimatfrågor, migration, arbete mot internationella stöldligor och organiserad brottslighet, liksom bekämpandet av människohandel och terrorism. Här kan vi tillsammans inom EU göra stor skillnad.

Vi vill inte riskera att de som högljutt driver agendor i ytterkanterna får för stort inflytande, det finns ju både de som likt Frankrikes Macron vill se stor överstatlighet medan andra vill dra sig ur samarbetet. Ett lagom stort samarbete där vi hanterar relevanta frågor gemensamt tror vi vinner både svenskars och övriga EU-medborgares långsiktiga förtroende.

Nedskräpad kust

En viktig fråga är nedskräpningen av våra hav. Som Öckeröbo sedan många år, med bakgrund i Fiskebäck, så har jag alltid sökt mig till havet. En vacker vårdag möts vi i skärgården av storslagna vyer, karga berglandskap, liksom av strandängar med drivor av vitsippor och bergskrevor med styvmorsviol. Ofta är berg och stränder fria från skräp, men det finns även vikar där vind och vågor drivit in plastförpackningar och burkar.

Varje timma flyter en kubikmeter skräp iland längs Bohuskusten, dygnet runt, året runt – över 8000 kubikmeter per år

Tyvärr hamnar stora mängder skräp i våra hav, detta trots lagstiftning som förbjuder nedskräpning till sjöss. Varje timma flyter en kubikmeter skräp iland längs Bohuskusten, dygnet runt, året runt – över 8 000 kubikmeter per år. 80 procent av skräpet har sitt ursprung i regionen runt Engelska kanalen, bland annat undermåligt täckta soptippar gör att det blåser till havs och så småningom flyter iland här.

Det mesta är plast

86 procent av skräpet utgörs av plast som på sikt bryts ner till småpartiklar, mikroplaster. Vår partiledare Ebba Busch Thor lyfte även den viktiga frågan om de skadliga mikroplasterna i haven i partiledardebatten nyligen. Djurlivet i havet tar skada och riskerar undernäring på grund av denna falska föda, på sikt kan plasten även hamna i våra kroppar när fisk och skaldjur serveras på våra fat.

Inför KD:s riksting i höst har jag skrivit en motion om att med större fokus driva på arbetet. Inom EU har redan flera initiativ tagits för att minska mängden plast, främst med fokus på plastartiklar för engångsbruk.

Engagerade parlamentariker

Det behövs engagerade parlamentariker som aktivt driver detta – där ser jag att min kompetens skulle komma till nytta. Min kombinerade erfarenhet av lokal och nationell politik, liksom av professionell projektledning i samhällsbyggnadsprojekt, kan komma till användning i arbetet där. Men för det behövs röster i EU-valet. Kanske får jag din?

Eva Wallin (KD)

EU-kandidat och ordförande Kristdemokraterna Öckerö