Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barbro Posner.

Hatbrottsdomen borde uppröra betydligt fler

Det politiserade domslutet från Hovrätten för västra Sverige som visar att hatbrott lönar sig i vissa fall borde inte bara engagera och uppröra de svenska judarna utan även viktiga debattörer såväl som vanliga hederliga människor, skriver Barbro Posner.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En ung man med palestinsk nationalitet var en av dem som i december i fjol slängde en brandbomb på Göteborgs synagoga där en fest med barn och ungdomar pågick. Efter överklagan fastställdes själva hatbrottet i förra veckan i Hovrätten för västra Sverige. I domslutet beslöts emellertid att inte genomföra den beslutade utvisningen av brottslingen ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”.

Vad detta politiserade domslut kommer att innebära i form av otrygghet och rättsosäkerhet för Sveriges judar har redan framförts med skärpa i debattartiklar av ordförandena för de judiska församlingarna i Göteborg, Stockholm och Malmö. Skarpt kritiska ledarartiklar har även publicerats i Världen i dag och Göteborgs-Posten.

Hatbrott lönar sig

Jag vill i stället poängtera vad det aktuella domslutet medför i synen på Hovrätten för västra Sverige.

Har den på ett tillfredsställande sätt fullgjort sin uppgift?

Är den att lita på i fortsättningen vad gäller rättssäkerhet och likställdhet inför lagen?

På dessa frågor är jag böjd att svara nej.

När detta väl är sagt är min undran: Borde inte detta oroa långt fler än Sveriges judiska medborgare?

Judarna har funnits i Sverige sedan slutet av 1700-talet och bidragit oerhört mycket till det svenska samhället i olika sammanhang. Det politiserade domslutet från Hovrätten för västra Sverige som visar att hatbrott lönar sig i vissa fall borde inte bara engagera och uppröra de svenska judarna utan även viktiga debattörer såväl som vanliga hederliga människor.

Barbro Posner

svensk-judisk skribent