Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vi hoppas nu att solidariska socialdemokrater står upp för ett medmänskligt Sverige, och fördömer socialdemokraternas nya SD-politik. Besvikna socialdemokrater, välkomna till Miljöpartiet, skriver Ulf Kamne (MP) och Karin Pleijel (MP).

Har socialdemokraternas mänskliga röst tystnat?

Hur är det ens möjligt för Socialdemokrater att förbjuda kommuner att utföra en solidarisk handling? Har den mänskliga rösten tystnat? Hur ställer sig Socialdemokraterna i Göteborg till Stefan Löfvens nya migrationspolitik? Ska det här valet gå till historien som det brunaste under vår livstid? Detta i en tid då samhället behöver mer internationell solidaritet, skriver Ulf Kamne (MP) och Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att vara solidarisk med de utsatta var en gång socialdemokraternas paroll. Men nu vill statsminister Stefan Löfven (S) förbjuda kommunerna att ge stöd till asylsökande som fått avslag. Förbjuda en solidarisk handling. Förbjuda stöd till de mest utsatta.

Stefan Löfven vill även förbjuda möjligheten att få uppehållstillstånd för arbete för den som fått avslag på sin asylansökan. Arbetsmarknaden skriker idag efter arbetskraft, därför klingar det falskt att utvisa den som redan etablerat sig. Barn ska inte drabbas av att deras föräldrar stannar kvar och lever som papperslösa. Men Löfven vill inte ge några rättigheter till välfärden för de som fått avslag på sin ansökan utan att lämna landet. Då kommer inte barn till papperslösa eller de som fått avslag att kunna gå i skolan så som idag. Efter kritik har migrationsministern förtydligat att det inte finns förslag på att neka papperslösa barn skolgång, men beskedet är tillräckligt tydligt. De vill inte att kommunerna ska ställa upp alls för papperslösa efter avslag.

En mänsklig rättighet

För oss är det orimligt. Barnets föräldrar kan vara tiggare eller direktörer, alla barn har rätt att gå i skolan. Det är Sverige. Det är Göteborg. Att få en utbildning är en mänsklig rättighet för alla barn, oavsett var de befinner sig idag och var de i framtiden formar sitt liv. Vi är stolta över att Göteborgs stad erbjuder alla barn möjlighet att gå i både förskola och skola, oavsett om de är papperslösa eller EU-migranter. Tänker Socialdemokraterna i Göteborg dra undan mattan för dessa barns framtid?

Socialdemokraterna har i princip kopierat SD:s migrationspolitik. Är detta något som socialdemokrater i Göteborg ställer sig bakom?

När Socialdemokraterna tagit sig fritt spelrum inför valet blir det allt tydligare hur viktig roll Miljöpartiet spelat i regeringen för att få en mer human flyktingpolitik. En politik som liknar Sverigedemokraternas gamla valmanifest från 2014. SD skrev i sitt valmanifest 2014 att Sverige inte ska ha högre invandring än grannländerna Danmark och Finland, något som S nu vill införa.

Kopierar SD:s politik

Socialdemokraterna vill också öka stödet till flyktingläger utanför Europa. Att förflytta arbetet till att hjälpa på plats i stället för att ta emot fler asylsökande i Sverige har Sverigedemokraterna talat om länge. Socialdemokraterna har i princip kopierat SD:s migrationspolitik. Är detta något som socialdemokrater i Göteborg ställer sig bakom?

För Miljöpartiet är det viktiga att arbeta internationellt för fred och minskade klimatkonsekvenser där färre tvingas på flykt. Men det får aldrig bli en ursäkt för att inte ge asyl till dem som behöver skydd.

Socialdemokraterna lovade att den nya strängare asyllagen skulle vara tillfällig, en lag som de nu vill ska ligga fast. Det är något som Miljöpartiet starkt motsätter sig. Det är en mänsklig rättighet att söka asyl, vi kan inte med hjärtat i behåll slopa asylrätten i praktiken.

Vidga asylrätten

Allt pekar mot att vi går mot en framtid med ökande strömmar av klimatflyktingar i världen. Det innebär att vi behöver se över systemen för att klara en solidarisk flyktingpolitik med fungerande asyl. Det handlar snarare om att vidga och inte begränsa asylrätten, parallellt med att bygga upp fungerande mottagning, acceptans och etablering i Sverige och andra länder i Europa, så att hela kedjan blir långsiktigt hållbar. Stefan Löfven pratar varmt om att värna asylrätten, men i praktiken vill han göra det svårare att ens söka asyl. Det hänger inte ihop.

Vi hoppas nu att solidariska socialdemokrater står upp för ett medmänskligt Sverige, och fördömer socialdemokraternas nya SD-politik. Besvikna socialdemokrater, välkomna till Miljöpartiet.

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd