Hamnkonflikten i Göteborg måste få ett slut. Då duger det inte med nonchalans, passivitet eller icke-lösningar. Varken Göteborg eller Sverige har råd med att detta drar ut på tiden, skriver Ulrica Messing (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).
Hamnkonflikten i Göteborg måste få ett slut. Då duger det inte med nonchalans, passivitet eller icke-lösningar. Varken Göteborg eller Sverige har råd med att detta drar ut på tiden, skriver Ulrica Messing (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Hamnkonflikten måste få ett slut

Varken Göteborg eller Sverige har råd med konflikten i containerterminalen. En fungerande lösning måste mycket aktivt arbetas fram, skriver Ulrica Messing (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).

ANNONS
|

Replik

Hamnkonflikten, 15/1

Det finns en hel del nonchalans i debatten om hamnkonflikten i Göteborg. I ett stökigt debattklimat, där högljuddhet och felaktigheter ges utrymme, verkar många strunta i vad som händer med själva hamnverksamheten. Debattörerna protesterar mot allt möjligt, men förefaller ointresserade av att nå en lösning.

Detta är både beklagligt och ohållbart. Konflikten måste lösas så snart det bara går. Annars blir skadeverkningarna betydligt allvarligare än de redan är. Containerterminalen har stor betydelse för både den lokala och den nationella ekonomin. Massor av viktiga jobb står på spel.

Förvanskar

Patrik Helgesson (GP Debatt 15/1) ägnar merparten av sitt inlägg åt att förvanska vår hållning i frågan. Det är olyckligt. Vill man på allvar lösa en konflikt är det dumt att på det viset slira på sanningen.

ANNONS

Vår förstaprioritet är givetvis en förhandling där parterna själva hittar en lösning. Detta är den självklara utgångspunkten på svensk arbetsmarknad.

Passivitet oacceptabelt

Om förhandlingsspåret inte ger resultat kan vi inte acceptera den passivitet som ganska många nu tycks föredra. Förlusterna – för ekonomin och miljön – tickar på för varje dag som går. Då är det i stället rimligt att värdera om det kan finnas en alternativ väg framåt. Vad som än görs är det nödvändigt att komma till en situation där fredsplikt gäller för alla involverade aktörer. Då kan det långsiktiga förtroendet för verksamheten säkras.

Regeringens utredare har en känslig uppgift. Att denne även bör arbeta snabbt ligger i sakens natur. Det ska tas fram en lösning som stärker den svenska modellen i containerhamnen och andra liknande sammanhang. För närvarande fungerar inte modellen i hamnen.

Tar inte ställning än

Hur slutsatser och eventuella förslag kommer att utformas återstår att se. Vi tar inte ställning till någonting förrän de eventuella förslagen presenterats. Men kvalitetskraven är mycket höga. Lösningen får inte inkludera något större ingrepp i konflikträtten eller påtagligt negativa konsekvenser för övriga delar av arbetsmarknaden. Det är bara små och mycket precisa justeringar som kan bli aktuella.

Hamnkonflikten i Göteborg måste få ett slut. Då duger det inte med nonchalans, passivitet eller icke-lösningar. Varken Göteborg eller Sverige har råd med att detta drar ut på tiden.

ANNONS

Ulrica Messing (S)

styrelseordförande Göteborgs Hamn

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande Göteborg

ANNONS