I stället för att ta ställning för arbetsgivaren i arbetsmarknadskonflikten, behövs insatser för att få förhandlingar och samtal att komma igång, skriver Daniel Bernmar (V).
I stället för att ta ställning för arbetsgivaren i arbetsmarknadskonflikten, behövs insatser för att få förhandlingar och samtal att komma igång, skriver Daniel Bernmar (V).

Hamnkonflikten har hanterats odemokratiskt

Göteborgs hamns vd och styrelseordförande tar ställning för arbetsgivarparten i hamnkonflikten. Det är ett demokratiskt problem, nu måste kommunen agera och ta ansvar för Göteborgs hamn, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

2012 privatiserades containerterminalen och operatören APM Terminals tog över driften. Dock har Göteborgs kommun fortfarande det övergripande ansvaret för hamnen. Det är därför upp till kommunen att förändra den ohållbara situationen i Göteborgs hamn.

Alla är överens om att situationen i hamnen är ohållbar. Arbetsmarknadskonflikten mellan APMT och Hamnarbetarförbundet måste lösas. Men i stället för att pressa parterna till en lösning förvärrar Göteborgs hamns styrelse konflikten. SVT:s program Uppdrag granskning visar bland annat att hamnens vd Magnus Kårestedt och styrelseordföranden Ulrika Messing (S) deltagit i lobbymöten med APMT:s vd.

Går inte ihop

Tillsammans har de försökt driva fram en lösning som passar arbetsgivarparten. Detta har de gjort samtidigt som Kårestedt sagt att han och Göteborgs hamn inte vill ta ställning i konflikten, hur förklarar han det?

ANNONS

Kort därefter sänker Göteborgs hamns styrelse sina krav på APMT. Det gjorde det möjligt för APMT att sänka sin produktion och lättare kunna genomföra en av de största lockouterna i modern tid. De totalt åtta strejktimmar som Hamnarbetarförbundet genomfört under 2017 besvaras med 370 timmars lockout. Resultatet är att 2017 inneburit ett historiskt tapp för containerterminalen och en katastrof för Göteborgs hamn.

Dubbla stolar

Utöver att påverka regeringen och springa APMT:s ärenden har Kårestedt även suttit på dubbla stolar under hela konflikten. Han sitter nämligen i den styrelse som företräder APMT som arbetsgivare, Sveriges hamnar.

När Uppdrag granskning frågar vid vilka tillfällen han företräder Sveriges hamnar respektive Göteborgs hamn svarar han att han kan företräda båda. Det är som att ha på sig olika hattar, säger han.

Det är ett demokratiskt problem att Göteborgs hamns styrelse tar ställning för arbetsgivarparten i hamnkonflikten. Det är också problematiskt att Kårestedt blandar ihop sina roller och riskerar att bära med sig den ena hatten in i det andra styrelserummet.

Göteborg behöver inte beslutsfattare med många hattar. Göteborg behöver beslutsfattare som ser allvaret med hamnkonflikten och tar ansvar för Göteborgs hamn.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd Göteborg

ANNONS