Barbariet den 7 oktober förra året hade inga andra syften än att mörda judar. Antisemitisk propaganda har pumpats ut under lång tid. De uppeldade folkmassor som i demonstrationer hyllade massmördandet, krävde högljutt att området mellan floden och havet skulle färgas rött av judiskt blod, skriver debattören.
Barbariet den 7 oktober förra året hade inga andra syften än att mörda judar. Antisemitisk propaganda har pumpats ut under lång tid. De uppeldade folkmassor som i demonstrationer hyllade massmördandet, krävde högljutt att området mellan floden och havet skulle färgas rött av judiskt blod, skriver debattören. Bild: Tsafrir Abayov

Hamas har visat att en tvåstatslösning är orealistisk

I kölvattnet av det krig som Hamas startade och fortfarande bedriver i Gaza börjar diskussionen röra sig om vad som ska komma sedan. I GP den 13 juni i år betonar docenten Marco Nilsson behovet av en tvåstatslösning. Tanken att två stater skulle leda till fred och harmoni har blivit ett axiom som aldrig ifrågasätts, skriver Allan Stutzinsky.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

13/6 Det stora antalet civila dödsoffer göder hämndbegär och terrorism

Västvärldens historia har präglats av vetenskaplig upplysning. Det har lett till att människorna i väst numera är marinerade i föreställningen att om det finns en konflikt finns det också ett rationellt konfliktämne. Svaret på en rationellt grundad konflikt kan alltid bli en kompromiss som ingen tycker om men som alla kan leva med.

I den här konflikten föreställer man sig att bristen på palestinskt-arabiskt självbestämmande utgör kärnan. Svaret skulle då vara en palestinsk-arabisk statsbildning, vid sidan av och i fred med Israel. Det palestinsk-arabiska ledarskapet har emellertid flera gånger förkastat den tanken.

ANNONS

Man måste faktiskt våga tänka tanken att konflikten inte alls drivs av bristen på palestinsk-arabisk självständighet, utan att fientligheten mot Israel har en rasistisk grund.

Hyllade massmördandet

Barbariet den 7 oktober förra året hade inga andra syften än att mörda judar. Antisemitisk propaganda har pumpats ut under lång tid. De uppeldade folkmassor som i demonstrationer hyllade massmördandet, krävde högljutt att området mellan floden och havet skulle färgas rött av judiskt blod.

Vi har under lång tid sett hur Iran, Hamas, Hizbollah och andra hatfyllda organisationer sänder ut grupper över världen med uppgift att angripa judiska intressen, förstöra judisk egendom och mörda judar. Antisemitiska hatbrott har ökat i omfattning under många år, för att nu spridas närmast explosionsartat.

Om Israel och israelerna hade sett framför sig att en palestinsk-arabisk stat skulle leda till fred och nedtrappning av antisemitiskt våld skulle intresset av att medverka till en sådan statsbildning nog vara stort.

Knappast någon ansvarstagande israelisk ledare kan då medverka till en sådan utveckling

Om Israel och israelerna däremot ser framför sig att en sådan stat skulle bli en militariserad fiende som med en stats resurser skulle kunna angripa det israeliska låglandet från västbankens höjder, och med modern militär teknik snabbt kunna radera ut stora delar av landet, blir intresset mindre. Knappast någon ansvarstagande israelisk ledare kan då medverka till en sådan utveckling.

ANNONS

Om Hamas hade haft en strävan efter en palestinsk-arabisk stat skulle det naturliga tillvägagångssättet ha varit att göra Gaza till ett skyltfönster. Om man hade skapat en fredlig och fungerande demokrati med täta förbindelser och handel med Israel, skulle det i dag ha funnits en livskraftig och välmående palestinsk-arabisk stat.

Israels fiender har i grunden inte problem med Israels politik. De har problem med att det finns judar. Hamas och den efterföljande vågen av antisemitism har nu bekräftat detta, även för många judar som tidigare inte trodde att det var så. Israel är det enda skyddet mot nya dödsläger.

Jag skulle önska att det handlade om bristen på palestinsk-arabiskt självbestämmande. Då hade frågan varit lösbar. Om problemet i stället är att det finns judar i världen, vilket tyvärr alltmer talar för, kan detta däremot aldrig lösas på fredlig väg.

Allan Stutzinsky, advokat

ANNONS