Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson

Halv miljard ska lyfta den biobaserade ekonomin

Sverige behöver ett nytt, grönt ledarskap. Och en rejäl satsning på bioekonomin. Den har stor potential att växa. Därför satar vi 500 miljoner kronor i vår budget på att skynda på omställningen till en biobaserad och grön ekonomi, skriver Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rickard Nordin (C) klimat- och energipolitisk talesperson
Rickard Nordin (C)
klimat- och energipolitisk talesperson

Sverige är ledande i EU när det gäller att utnyttja bioenergi. I Sverige står bioenergin för nästan 40 procent av den samlade energianvändningen och bioekonomin utgör mer än 10 procent av Sveriges BNP. Vi i Centerpartiet tror att dessa siffror har stor potential att växa.

Det svenska skogsbruket bidrar till att bromsa den globala uppvärmningen. Skogen tar upp alltmer koldioxid och användningen av biomassa ökar. Av restprodukter från skogsbruket kan man på ett klimatvänligt sätt värma upp hus, producera fordonsbränsle och tillverka allt från mobilskal till medicinska proteser.

Aktivt skogsbruk nyckeln

Här har Sverige visat att det går att kombinera ett hållbart, aktivt skogsbruk med en effektiv klimatpolitik. Biomassa från den svenska skogen har bland annat gjort man kunnat sluta värma upp husen med fossil olja. Samma utveckling pågår nu inom transportsektorn, där förnybara drivmedel står för 20 procent av energianvändningen. Men även om andelen förnybart stadigt växer så importerar vi fortfarande stora mängder råolja, främst från Ryssland.

Det krävs många olika typer av åtgärder för att stoppa klimathotet. En av dem är att transporterna går över till eldrift. I bilbranschen ser vi hur detta kommer väldigt starkt. Men också användningen av biodrivmedel är en avgörande pusselbit, inte minst i tunga transporter där elektrifieringen kommer ta längre tid än i personbilar. För lastbilar är biodrivmedel det alternativ som här och nu kan bidra till rejäla utsläppsminskningar.

Biodrivmedel måste öka

Vi måste därför öka vår inhemska produktion av biodrivmedel, för att trygga vår egen energiförsörjning, men också för att stå oss starka i den internationella konkurrensen. Att det dessutom leder till mindre import av olja från Ryssland är bara ännu en anledning att producera mer biodrivmedel i Sverige.

För att fler aktörer ska våga investera i produktion av biodrivmedel behövs stabila politiska förutsättningar. Tyvärr har den rödgröna regeringen inte lyckats leverera på den punkten, utan tvärtom har de senaste åren präglats av en ryckig och oviss politik för biodrivmedel, där ingen vet vad som sker efter 2020, annat än lösa visioner om utsläppsminskningar. Även i EU har beskeden varit allt annat än tydliga. Det har resulterat i att storskaliga investeringar uteblivit.

Centerpartiet vill ändra på detta och få fart på produktionen och användningen av biobaserade produkter och drivmedel. I vår budget som presenteras i morgon, onsdag 4/9, lägger vi därför en halv miljard kronor på att ställa om till en biobaserad ekonomi. På det sättet höjer vi takten i omställningen till ett fossiloberoende samhälle.

Fler viktiga satsningar

Förutom den satsningen har vi en lång rad förslag för att göra det enklare och billigare att gå över till biodrivmedel:

  • Inför en klimatbonus för tunga transporter som tankar biodrivmedel.
  • Inför en grön bilbonus för den som köper en klimatvänlig bil eller lastbil.
  • Ge långsiktiga, ambitiösa och stabila spelregler för inblandningen av förnybara drivmedel.
  • Stärk incitamenten för att producera biogas.
  • Behåll skattebefrielsen för rena biodrivmedel.
  • Öka användningen av förnybara drivmedel i flyget.

Bioekonomi är framtiden. Vi vill göra allt för den ska kunna växa fram så snart som möjligt – här i Sverige. Det finns ingen anledning att vänta på att någon annan tar initiativet. Under Alliansregeringen, när Centerpartiet ansvarade för klimatpolitiken, hyllades Sverige som ett föregångsland i klimat- och energifrågan både av Barack Obama och OECD.

Centerpartiet och Alliansen tog ansvar och levererade resultat på klimatområdet. Vi är beredda att fortsätta ta det ansvaret. Sverige behöver ett nytt, grönt ledarskap.

Rickard Nordin (C)

klimat- och energipolitisk talesperson