Hade ni också ”köpt” karnevalen när moderater höll tal?

Hampus Magnusson (M) kritiserar Hammarkullenkarnevalens arrangörer för att Nooshi Dadgostar (V) fick hålla tal från stora scen. Magnusson nämner givetvis inte att Moderaterna talat från samma scen de senaste tre av fem karnevalsåren varav Vänsterpartiet bara en under samma period. Menar Magnusson att Moderaterna köpt karnevalen dessa år? Givetvis inte, skriver Kristofer Lundberg, ordförande Vänsterpartiet i Angered.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I kraftiga ordalag går Hampus Magnusson (M) till angrepp mot Hammarkullekarnevalen och Vänsterpartiet. I en uppskruvad retorik anklagar Magnusson Vänsterpartiet för att ha köpt karnevalen för att de likt så många andra köpt sponsorplats. Han hotar med att äventyra karnevalens framtid. Hammarkullen är ett av Vänsterpartiets styrkefäste, i valet hade Vänsterpartiet 27,26 procent i valkrets Hammarkullen Ö, i samma valkrets hade Moderaterna 2,6 procent.

För Moderaterna och dess högljudda fullmäktigeledamot Magnusson handlar det varken om sponsorplats eller tal, det handlar om att partiet fullständigt saknar stöd i området.

Medan ett 40-tal av Vänsterpartiets medlemmar i tre dagar bemannade partiets två tält på karnevalsplatsen mellan klockan 10.00 och 21.00 satt några få yrkespolitiker i ensamhet i Moderaternas tomma tält några timmar under lördagen.

Upplever det jobbigt

Att Moderaterna upplever det jobbigt att Nooshi Dadgostar då mottogs som en rockstjärna i Hammarkullen, dundrade ut sin kritik mot landets klassorättvisor till publikens jubel och fick skriva autografer, ta selfies och skaka hand med befolkningen är förståeligt.

När Hammarkullekarnevalen tågade genom Sveriges stoltaste ort, var det med ett hårt pressat föreningsliv som lagt timmar på att sy dräkter, träna på danser, laga mat och organisera, ett arbete i vilket Vänsterpartiets medlemmar varit högst delaktiga i som en levande del av stadsdelens kultur- och föreningsliv, det är dessa kulturföreningar som är karnevalens hjärta.

Det är också dessa föreningars medlemmar som ligger i Moderaternas skottlinje, både i Magnussons retorik om att äventyra karnevalens framtid och i partiets dagliga politik där Sverigedemokraterna fått sätta tonen med Tidöavtalets rasism, ökande fattigdom och repression. Moderaterna har inget att erbjuda oss Hammarkullebor.

För Moderaterna handlar det varken om rättvisa eller vem som talar, det är ett retoriskt sätt att slå mot Hammarkullen, karnevalen och Vänsterpartiet

Magnussons parti håller på att montera ned rättssäkerheten, angriper demokratiska fri- och rättigheter, kriminaliserar barn och unga beroende på var de kommer från, hur de ser ut och var de bor, förorten svartmålas, samtidigt som välfärden monteras ned och fattigdomen växer.

Hammarkullekarnevalen föddes ur den grupp politiska flyktingar som flydde Latinamerikas militärkupper, nyliberalism och fascism som följde i dess spår. Dessa ledare från vänstern, sociala rörelser och fackliga aktivister har sedan dess präglar området och vad som blivit känt som Hammarkulleandan.

De vet med största säkerhet vart denna blåbruna politik kan leda.

För Moderaterna handlar det varken om rättvisa eller vem som talar, det är ett retoriskt sätt att slå mot Hammarkullen, karnevalen och Vänsterpartiet. Det blev ett slag i luften.

Kristofer Lundberg, ordförande Vänsterpartiet Angered

LÄS OCKSÅ: M-toppen: Vänsterpartiet har kapat Hammarkullekarnevalen