Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd, vd på Snacka Snyggt retorikbyrå

Hör ni inte Hitlerklockorna ringa?

Vad skulle du säga om du förlorade din röst i ett demokratiskt samhälle? Poof, så är den borta, skriver GP:s retorikexpert Elaine Eksvärd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Elaine Eksvärd vd på Snacka Snyggt retorikbyrå
Elaine Eksvärd

vd på Snacka Snyggt retorikbyrå

I USA förlorar du din röst om du begår grova brott. Då har du förbrukat din rätt att rösta för medborgarnas bästa eftersom du utgör din grannes värsta motborgare. Kanske borde vi använda det senare ordet för att problematisera demokratin och människans rätt att vädra sin åsikt. Yttrandefriheten är bra om den utgår från premissen att människan i grunden är god. Men tyvärr är inte alla människor goda.

 

Ytterligare en farlig faktor som fås tas med i beräkningen är ordets makt. Ordet kan likt ett virus sprida tankar och idéer som senare mynnar ut i handlingar – goda eller onda beroende på vem ordet kommer ifrån. Inte trodde de tutsier som i åratal känt sina grannar, så som du känner dina, att de skulle bli dödade av dessa. Tänk dig att din granne plötsligt tar sig rätten att döda dig för att du tillhör ett folkslag som en radiopratare upprepade gånger förenklat som ond. Makabert? Absolut, men de är det rätta ordet för att beskriva historiens snabbaste folkmord på 800 000 tutsier. När fördomsfulla personer släpps in i etablissemangets åsiktskorridor är scenarier som dessa inte omöjliga.

 

Häromdagen påstod Uppdrag gransknings Janne Josefsson att SVT:s programdirektör Jan Helin inskränker yttrandefriheten när denne hävdar att det var ett misstag att låta den högerextrema tidningen Nya Tider medverka i SVT. Josefsson menar att Helin är på ett farligt sluttande plan. Jag undrar om Josefsson ser att det plan han själv sitter på är på väg att krascha? Det har gjort det så många gånger förut då man åberopat yttrandefrihet för att tillåta någon att vädra rasistiska åsikter.

Ser Janne Josefsson de antisemitiska åsikter som vädras i Sverige nu? Konspirationer mot familjer som Bonnier för att de har judisk bakgrund. Deras kompetens blir sekundär och deras titel ”jude” blir primär. Ringer det inga Hitlerklockor?

Folk som gömmer sina davidsstjärnor av rädsla och de som visar sina kallas ”modiga”. Vilket samhällsklimat! Kände jag lukten av gaskammare?

Osmaklig parallell av retorikern?

Absolut inte, för det är inte långt mellan ord och handling.

Det som är osmakligt är de som vill låta rasister hissa sina retoriska fanor och gömma hakkorsen i stiliga kostymer. Det är inte det enda hatet som sprids i dag: hat mot muslimer, mot svarta och mot kvinnor. Josefsson pratar om yttrandefrihet, jag tycker vi ska prata om yttrandeskyldighet. Fler borde våga beordra folk att vara tysta för att deras ord är direkt livsfarliga.

 

Det finns tider då mänskligheten liknar en hop av galningar vars röster i ett demokratiskt samhälle läggs på hatet till grannen som ”ska åka hem” (som i Trumps USA). Låt inte etablissemanget lura dig när farliga röster tagit plats i deras mediehus. Jan Helin, stå på dig. Granskaren Janne Josefsson borde granska det sluttande plan Sverige och hela världen sitter på.

Elaine Eksvärd

vd på Snacka Snyggt retorikbyrå