Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vänsterpartiets politik i EU-parlamentet står i stark kontrast till Moderaternas snabba anpassning till klimatförnekande rasister och nationalister, skriver Malin Björk (V). Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Vänsterpartiets politik i EU-parlamentet står i stark kontrast till Moderaternas snabba anpassning till klimatförnekande rasister och nationalister, skriver Malin Björk (V). Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Hökmarks svammel trollar inte bort hotet

Gunnar Hökmark (M) fortsätter outtröttligt med sin paradgren, att klumpa ihop Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna för att legitimera sitt eget partis samarbete med rasister, nationalister och antidemokratiska krafter i både Sverige och i EU-parlamentet. Men jag tror att få väljare har lika svårt att se skillnaden mellan V och SD, skriver Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

EU, 30/11

Precis som i Sverige är skiljelinjerna i EU-politiken tydliga. Här hemma vill Moderaterna ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. På samma sätt öppnar EU-högern i land efter land dörren och plockar in rasister och antidemokrater i sina samarbeten.

Det är inte Vänsterpartiet som lierar sig med partier som nedmonterar demokratin i Europa. Det är Moderaterna själva. I EU-parlamentet samarbetar Moderaterna med regeringspartiet i Ungern, det kanske mest antidemokratiska landet i EU just nu. Moderaterna sitter nämligen i samma partigrupp, EPP, som den ungerska presidenten Orbáns parti Fidesz. Ungern är som bekant också ett av SD:s favoritländer.

Inget Hökmark-svammel i världen kan trolla bort det verkliga hot som högerns anpassning till nationalister och rasister utgör i europeisk politik.

Vänsterpartiets politik i EU-parlamentet står i stark kontrast till Moderaternas snabba anpassning till klimatförnekande rasister och nationalister. Vi står upp för klimatet, mänskliga rättigheter och demokrati. Vi arbetar också mot åtstramningspolitiken som slår sönder välfärden runtom i Europa.

Sida vid sida

När högern vill sälja ut välfärd och arbetsrätt sätter vi stopp. När högern vill sätta fossilindustrin före planeten gör vi tvärtom och kräver skarpare klimatpolitik. När högern vill inskränka kvinnors och hbtq-personers rättigheter tar vi striden.

I EU-parlamentet står vänstern, tillsammans med andra progressiva partier och till och med liberaler, upp mot de auktoritära, rasistiska och antidemokratiska krafterna i länder som Ungern, Italien, Österrike och Polen. På den andra sidan står högern tyvärr sida vid sida med de rasistiska partierna. Inget Hökmark-svammel i världen kan trolla bort det verkliga hot som högerns anpassning till nationalister och rasister utgör i europeisk politik.

EU-valet nästa år kommer till stor del att handla om att sätta stopp för Sverigedemokraterna och andra högerextrema partiers framfart i Europa. En röst på Vänsterpartiet är en röst på den starkaste motkraften till dessa antidemokratiska och farliga rörelser i Europa.

Malin Björk (V)

EU-parlamentariker