Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bernmar (V) och Haddou (V) duckar för att en höjning av kommunalskatten slår hårdast mot människor med låga inkomster och små marginaler, skriver Elisabet Lann (KD) och Hampus Hagman (KD). Bild: Pressbilder, Isabell Höjman/TT
Bernmar (V) och Haddou (V) duckar för att en höjning av kommunalskatten slår hårdast mot människor med låga inkomster och små marginaler, skriver Elisabet Lann (KD) och Hampus Hagman (KD). Bild: Pressbilder, Isabell Höjman/TT

Höjd kommunalskatt ett slöseri med göteborgarnas pengar

Det borde vara en självklarhet att vända på varje befintlig skattekrona innan man höjer skatten, skriver Elisabet Lann (KD) och Hampus Hagman (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Göteborgs ekonomi, 23/1

Daniel Bernmar (V) och Tony Haddou (V) står i GP den 23 januari för en nästan parodisk uppvisning av Vänsterpartiets i bästa fall okunniga – och i värsta fall ansvarslösa – syn på skattehöjningar. Det är lite svårt att ens förhålla sig till en sådan ”god dag-yxskaft”-replik men några saker förtjänar ändå att kommenteras.

Mest slående är att de inte med ett ord kommenterar det faktum att höjd skatt inte med säkerhet ökar skatteintäkterna till välfärden. I stället gömmer de sig bakom lögner om nedskärningsprogram och slakt av välfärden. De bekräftar vår debattartikel genom att fortsätta låtsas att ytterligare skattehöjningar är välfärdens stora räddare.

Ignorerar negativa konsekvenser

En höjning av kommunalskatten gör det mindre lönsamt att arbeta och har stora effekter på arbetsutbud och sysselsättning – och därför även på skatteintäkter och välfärdens långsiktiga finansiering. Bernmar och Haddou duckar dessutom helt för att en sådan skattehöjning slår hårdast mot människor med låga inkomster och små marginaler. Kommunalskatten träffar nämligen låga som höga inkomster lika illa.

Bernmar och Haddou duckar dessutom helt för att en sådan skattehöjning slår hårdast mot människor med låga inkomster och små marginaler

Jobbskatteavdraget har lett till ökade skatteintäkter hos kommunerna och stärkt ekonomi för de flesta hushåll, procentuellt allra mest till de med lägre inkomster. Ändå beskrivs det hånfullt av V som skattesänkningar för de rikaste. Tvärtom är det undersköterskor, brandmän och lärare som genom jobbskatteavdraget fått en hel bruttomånadsinkomst mer om året att leva på.

Slöseri med skattepengar

Det borde vara en självklarhet att vända på varje befintlig skattekrona innan man höjer skatten. I det arbetet måste man ifrågasätta om all verksamhet verkligen tillhör kärnuppgiften. Inte minst för att förhindra slöseri med skattebetalarnas pengar som i stället skulle kunna gå till kärnuppgifterna.

Det är detta som politik handlar om – att prioritera. Men det är ett ansvarstagande som Vänsterpartiet inte är beredd att ta. Det är helt enkelt bekvämare att lova ”allt åt alla” utan att tänka på konsekvenserna för framtida generationers välfärd.

Vi kommer alltid att värna en rimlig skattenivå. För lite mer pengar kvar i plånboken är också välfärd.

Elisabet Lann (KD), kommunalråd

Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson