Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Höjd alkoholskatt hjälper inte folkhälsan

Att få ner alkoholkonsumtionen genom att åter höja alkoholskatten kommer inte att lyckas, den här gången heller. Däremot slår det undan benen på svenska små bryggerier och ökar gränshandeln, skriver Mats Wahlström, Göteborgs Bryggargille.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Dagligen läser vi om hur digitalisering, rationalisering och outsourcad produktion slukar arbetstillfällen här i Sverige. Att Carlsberg planerar ytterligare uppsägningar i Falkenberg är bara ett exempel av många. Så var finns framtidens jobb, frågar vi oss?

En av de sektorer som går mot strömmen och växer snabbt är småskalig och ofta lokal produktion av livsmedel, inte minst öl. Något som märks i Göteborg där antalet små bryggerier ökar stadigt. Det är naturligtvis många faktorer som ligger bakom denna förändring: vi söker mer variation i smak, vill veta att ölen innehåller rena råvaror etcetera.

Kostar tid och pengar

Att få ett ansikte på personerna som bryggt ölet kan vara en annan anledning. De där ansiktena börjar bli många i Göteborg. Uppskattningsvis arbetar nu fler än 70 personer på stadens mikrobryggerier, en direkt följd av att allt fler väljer att dricka hantverksproducerad öl. Den rikliga mängden råvaror, noggrannheten och de små satserna är dock kostsamma i både tid och i pengar.

Inom EU har man insett så väl utmaningar som potential för denna sektor och rekommenderar medlemsländerna att sänka skatten för mindre alkoholproducenter med upp till 50 procent. I Sverige väljer vi förvånande nog att gå motsatt väg. I höstens budget planeras att, för tredje gången på kort tid, höja alkoholskatten och göra hantverksöl ännu dyrare.

Ger ökad gränshandel

Som argument anför man att folkhälsan försämrats till följd av ökad alkoholkonsumtion, och att ett högre pris kommer leda till en minskning av densamma. Ett samband som minst sagt kan ifrågasättas då ett flertal undersökningar visar på motsatsen. Snarare verkar höjd alkoholskatt leda till ökad gränshandel och därmed ökad konsumtion.

Vi lokala bryggare är starkt kritiska till den planerade höjningen. Vi anser att en modern alkoholpolitik snarare borde baseras på devisen drick mindre men bättre. Något som skulle gynna både folkhälsan och morgondagens samhälle.

Göteborgs Bryggargille  genom

Mats Wahlström

(Ålderman) Poppels Bryggeri

Ola Jonsson

(Skattmästare) Göteborgs Nya Bryggeri

Malin Baratt

(Sekretär) West Coast Bryggeri

Mikael Engström

(Styrelsemedlem) Dugges Bryggeri

Ida Engström

(Styrelsemedlem) Electric Nurse

Nils Sörlin

(Styrelsemedlem) Rådanäs Bryggeri

Patrik Olesen

(Styrelsemedlem) Bearded Rabbit

Christer Sundberg

(Styrelsemedlem) Ahlafors Bryggerier

Mats Hansson

(Styrelsemedlem) Hönöbryggeriet

Jonas Barlind

(Medlem) Barlind Beer

Peter Andersson

(Medlem) Oceanbryggeriet

Mats Wessberg

(Medlem) Spike Brewery

Stefan Gustavsson

(Medlem) Mohawk Brewing Company

Ingemar Jansson

(Medlem) Sad Robot Brewing

Claes Ljunggren

(Medlem) Vega Bryggeri