Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Höj maxstraffet för sluten ungdomsvård till 15 år

I förra veckans Uppdrag granskning granskas det stötande fallet med den dömde våldtäktsman som fått 840 000 kronor i skadestånd för att han fängslats för länge med hänvisning till hans ålder. För det första ska någon som är skyldig till ett brott inte kunna få skadestånd. Vi behöver också införa utvisning på livstid, avskaffa straffrabatterna och skärpa maxstraffet för sluten ungdomsvård från fyra till 15 år, skriver Andreas Carlson (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den som fortfarande anses skyldig till ett brott, ska inte kunna få skadestånd. Så står det redan i lagen idag, att ”ersättning kan vägras eller sättas ned, om den skadelidandes eget beteende har föranlett beslutet om frihetsinskränkning.”

Praxis verkar ha lett justitiekanslern till annan uppfattning. Då behöver lagen skrivas om så att det blir tydligt att liknande fall inte kan upprepas.

Hans brottsoffer, bland annat en taxichaufför som misshandlats, rånats och kidnappats fick 50 000 kronor i skadestånd, ett skadestånd som han ännu inte fått utbetalt eftersom det är upp till brottsoffret att själva begära pengarna från sin gärningsman, och gärningsmannen har vägrat betala. Skadeståndet som han fick kan inte utmätas enligt gällande regler.

Absurd ordning

Samma sak gäller för det våldtäktsoffer som intervjuas i Uppdrag granskning. Hon tilldömdes ett skadestånd på 225 000 kronor, men har enligt egen utsago bara fått 3 000, eftersom mannen hävdar att han inte har pengar, trots de 840 000 kronorna i skadestånd.

Det här är en absurd ordning. Skadestånd måste betalas ut automatiskt från staten till brottsoffret, som inte ska behöva vänta en dag längre än nödvändigt på att få vad som är rättmätigt hennes. Staten får sedan kräva in det från gärningsmannen. Eventuella skadestånd som gärningsmannen får ska också kunna utmätas.

Straffen sänktes också eftersom de båda bröderna dömdes till utvisning, detta trots att landet de ska utvisas till är Syrien, och dit kan inte den som riskerar att kallas in till militärtjänst utvisas. Straffet borde över huvud taget inte sänkas för att någon ska utvisas, och absolut inte när en utvisning inte kan verkställas.

Vidare är det av mannens brottshistorik uppenbart att han över huvud taget inte borde befinna sig på fri fot

Utvisningsreglerna bör vidare skärpas. Vi menar att utvisning ska gälla på livstid som huvudregel. Det finns ingen anledning att vi släpper in kriminella människor i Sverige en andra gång.

Vidare är det av mannens brottshistorik uppenbart att han över huvud taget inte borde befinna sig på fri fot. Han borde mött hårda sanktioner långt tidigare i sin brottsbana, som är omfattande enligt Uppdrag granskning. Straffrabatterna som finns för unga måste avskaffas. Ingen som är myndig ska få åldersrabatt. För den som är mellan 15 och 18 ska straffrabatten sänkas kraftigt. Maxstraffet för sluten ungdomsvård behöver höjas från dagens fyra till femton år.

Sverige måste inse att vissa brottslingar inte kommer bättra sig. De behöver låsas in på lång tid för att gatorna ska vara säkra för oss andra.

Andreas Carlson (KD)