Att vara reklamfria och oberoende från kommersiella intressen är några av hörnstenarna för public service i Sverige, skriver Vasiliki Tsouplaki (V).
Att vara reklamfria och oberoende från kommersiella intressen är några av hörnstenarna för public service i Sverige, skriver Vasiliki Tsouplaki (V). Bild: Jessica Gow/TT

Högervindar hotar ett oberoende public service

I morgon, onsdag, ska riksdagen besluta om villkor och riktlinjer för public service. När högervindar riskerar att hota den oberoende journalistiken är det viktigare än någonsin att alla vi andra står upp för ett fritt public service i allmänhetens tjänst, skriver Vasiliki Tsouplaki (V).

ANNONS
|

Fria medier brukar vara en bra måttstock för att bedöma om en demokrati är stabil eller inte.

Ta Ungern som exempel. Regeringspartiet Fidesz, som leds av Viktor Orbán, har haft som prioriterat projekt att förändra medielandskapet ända sedan de kom till makten efter valet 2010. Först placerades lojala chefer i statsmedier som det stora tv-bolaget MTV. Sedan infördes ett nytt statligt medieråd – fyllt av Fideszmedlemmar – som gav regeringen direkt makt över innehållet i public service, för att nämna några exempel.

Organisationen Freedom House, som graderar alla världens länder på en demokratiskala, har i år nedgraderat Ungern. Landet är det första EU-land som inte anses vara en fullvärdig demokrati. De politiska inskränkningarna i public service är en av orsakerna till det.

ANNONS

Oroväckande utveckling

Sverige är inte Ungern. Här är medierna oberoende och public service innehåll är fritt från politisk påverkan. Men saker och ting kan förändras om vi inte är vaksamma.

Saker och ting kan förändras om vi inte är vaksamma

I morgon ska riksdagen besluta om villkor och riktlinjer för public service under tillståndsperioden 2020–2025. Vänsterpartiet vill ha en bred radio och tv i allmänhetens tjänst. Det ska finnas ett utbud som gör att den som vill kan klara sig utan kommersiella kanaler och dyra abonnemang, och ändå få tillgång till information, underhållning och utbildning.

Den här var riksdagens åtta partier överens om när grunden till det förslag som nu finns på riksdagens bord lades fram.

Sedan dess har det börjat blåsa andra vindar.

När riksdagen röstar om de nya villkoren på onsdag kommer Vänsterpartiet säga nej till att systemet för förhandsprövning görs om.

Hotar oberoende

I dag är det public service-bolagen själva som anmäler nya tjänster för prövning. Det som prövas är tjänstens marknadspåverkan och hur den bidrar till att uppfylla uppdraget i allmänhetens tjänst. Regeringen föreslår nu att vem som helst ska kunna anmäla en ny tjänst.

Vi menar att förslaget till ny modell för förhandsgranskning hotar public service oberoende

Vi menar att förslaget till ny modell för förhandsgranskning hotar public service oberoende eftersom risken är överhängande att det kommer bli prövningar av tjänsternas innehåll. Det här var vi överens om med S och MP under förra mandatperioden, men nu har man svängt i frågan och det beklagar vi.

ANNONS

Högern vill se ett smalare utbud, och med det kommer förstås en nedbantad budget. Deras förslag kommer inte att röstas igenom den här gången men på längre sikt kan de få påverkan på mediepolitiken.

Farligt att påverka innehållet

KD:s partisekreterare skrev nyligen i en debattartikel att partiet vill få bort allt ”krimskrams” från public service. Han skriver vidare att KD vill att public service har mer fokus på kärnverksamheten och listar exempel på underhållningsprogram han inte gillar. En dålig idé.

Vi politiker ska inte börja peka ut enskilda program som vi vill ha eller inte ha i public service.

Vi politiker ska inte börja peka ut enskilda program som vi vill ha eller inte ha i public service

Moderaterna har öppnat upp för reklamfinansierad public service och mindre intäkter från allmänheten. Det är också en dålig idé. Att vara reklamfria och oberoende från kommersiella intressen är några av hörnstenarna för public service i Sverige.

De här förslagen skulle innebära en försvagning av public service om de genomfördes, men de skulle såklart inte förvandla Sverige till Ungern.

Det är framför allt Sverigedemokraternas mediepolitik som vi alla måste hålla ögonen på

Det är framför allt Sverigedemokraternas mediepolitik som vi alla måste hålla ögonen på.

SD vill i dagsläget se en sammanslagning av alla tre bolagen, och en rad tunga företrädare föreslår i en motion inför SD:s landsdagar att partiet ska fatta beslut om en ny politik för public service. De vill bland att en försäljning av SVT2 och P3 bör utredas och att den nyligen införda public service-avgiften avskaffas – och att verksamheten i stället förhandlas och finansieras inom ramen för statsbudgeten. Det öppnar upp för ett mycket tydligare politiskt inflytande.

ANNONS

I valrörelsen ifjol attackerade Jimmie Åkesson (SD) P3. Han kallade radiokanalen för ”vänsterliberal smörja” och att om han varit chef hade han ”lagt ner P3 för länge sedan”. Det är ett häpnadsväckande uttalande från en partiledare som för tankarna till Viktor Orbáns Ungern.

I sådana tider är det viktigare än någonsin att alla vi andra står upp för ett fritt och oberoende public service i allmänhetens tjänst.

Vasiliki Tsouplaki (V), kulturpolitisk talesperson Vänsterpartiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS