Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högerstyrets budget prioriterar helt fel saker

Det borgerliga styrets budget saknar satsningar på flera välfärdsområden. Samtidigt lägger de 50 miljoner på ordningsvakter på Avenyn. Det är helt felaktiga prioriteringar, skriver, Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I fredags presenterade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna sitt förslag till budget för Göteborg 2021. Enligt de själva lanserade de den omstart som Göteborg behöver, men mycket tyder på att stora delar av välfärden kommer få det tufft nästa år.

Coronapandemin har drabbat hela samhället. Under året har det därför behövts mer resurser och fler anställda för att äldreomsorg, skola och socialtjänst ska kunna ge en god omsorg, undervisning och service. Men tvärtom har det borgerliga styret minskat antalet anställda med 900 i välfärden under det här året, samtidigt som de samlat pengar på hög. De har med andra ord en stor skuld att ta igen.

Behövs betydligt mer

Det borgerliga styret meddelade att de kommer satsa 1,1 miljarder på välfärden. Det kan låta som en stor satsning, men mot bakgrund av deras tidigare nedskärningar skulle det krävas betydligt mer resurser för att lösa problemen i välfärden och höja kvaliteten. Dessutom presenterades inga större satsningar på varken socialtjänsten eller på verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

I sin budget säger de sig vilja satsa på ökad trygghet. För att möjliggöra det lägger de 50 miljoner till ordningsvakter på Avenyn samtidigt som det förebyggande arbetet, fältarbetare och kvinnojourer endast får 30 miljoner. Med andra ord prioriterar de tydligt ner det sociala- och förebyggande arbetet. Dessutom satsar de inte tillräckligt på föreningslivet som är viktiga aktörer för att skapa sammanhållning, förbättra folkhälsan och förebygga kriminalitet.

Det kan låta som en stor satsning, men mot bakgrund av deras tidigare nedskärningar skulle det krävas betydligt mer resurser för att lösa problemen i välfärden och höja kvaliteten

Ett annat område där det borgerliga styret presenterade för få satsningar på är klimatet. Bland annat väljer de att inte subventionera månadskortet i kollektivtrafiken vilket gör att det fortsatt kommer kosta hela 775 kr. Det är ett hårt slag mot alla som reser kollektivt, särskilt för de personer som har låga inkomster. Dessutom behåller de sin förlegade syn på trafik där bil prioriteras på bekostnad av gång och cykel, bland annat genom investeringar på parkeringsgarage 800 miljoner vid Skeppsbron och på bilvägar i Torslanda.

Drabbat kommunens personal

Vi välkomnar dock att det borgerliga styret slopat sitt mål att kommunen ska lägga pengar på hög. Sedan det borgerliga styret kom till makten i Göteborg har de kraftigt skurit ner på välfärden samtidigt som de sparat hundratals miljoner varje år. Det har drabbat kommunens personal.

Snart presenterar vi rödgrönrosa vårt förslag till budget för Göteborg. Den kommer bland annat innehålla mer pengar till välfärden, större satsningar på klimatet och en annan syn på vad som skapar trygghet. Det är satsningar som möjliggör en omstart på riktigt.

Daniel Bernmar (V) kommunalråd

Karin Pleijel (MP) kommunalråd

Stina Svensson (Fi) gruppledare