Högerpopulister och Vänstern lever i samma slutna värld

Om Malin Björk (V) inte vill handla på de progressiva villkor som Ceta garanterar med Kanada, är frågan: vill hon ha någon internationell handel överhuvudtaget? skriver Cecilia Wikström (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Ceta-avtalet, 18/10, 20/10

För Malin Björk (V) verkar demokrati innebära att de som skriker högst ska ha mest inflytande i samhället. I verkligheten är majoriteten av EU:s invånare, Sveriges fackförbund och Svenskt Näringsliv för handelsavtalet Ceta. 27 av 28 länders handelsministrar har skrivit under avtalet. Fack och andra intresseorganisationer har bjudits in till förhandlingsborden under processens gång.

Mest moderna avtalet hittills

Avtalet är det mest moderna och bästa hittills. Det ingås med Kanada, en av världens största demokratier, med samma respekt för sociala och ekonomiska standarder som i EU. Möjligheten att stämma stater som Björk pekar på, kan vara problematiskt. Därför har man slopat den möjligheten och i stället inrättat vad Björk kallar ”storföretagsdomstolar”. Dessa garanterar en mer transparent process än tidigare och behövs för att länder skulle kunna expropriera egendom som utländska bolag investerat i, utan att riskera några påföljder, om en sådan domstol inte finns.

ANNONS

Vad gäller hot mot ”möjligheterna att lagstifta om åtgärder för bättre klimat, miljö- och arbetsrätt”, Björk: läs den oberoende utvärderingen av Kommerskollegium. Nettoeffekten av Ceta inom områden som hälsa, miljö och djurskydd bedöms bli positiva, samtidigt som arbetsrätten och utrymmet för svenska regleringar inte kommer att förändras alls.

Ren lögn

Att man ofta överskattar effekterna av frihandelsavtal är lögn. Tvärtom underskattade den oberoende konsekvensutredning som behandlade Sveriges medlemskap i EU de positiva ekonomiska effekterna som medlemskapet kom att innebära.

Vänstern och högerpopulisterna lever i en statisk och merkantilistisk värld, där världshandeln är en kaka som ska fördelas enligt den regel man själv stämplat som ”rättvis”. Jag vill ha en öppen värld. Detta skapar förutsättningar för ökade kulturella och ekonomiska utbyten. Om Malin Björk inte vill handla på de progressiva villkor som Ceta garanterar med Kanada, en av världens största demokratier, är frågan: vill hon ha någon internationell handel överhuvudtaget?

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Ceta-avtalet är det mest moderna och bästa hittills

ANNONS