2016 uppmärksammade riksdagen de stora problemen med orättvisa utvisningar som samtliga uppmanade migrationsminister Morgan Johansson (S) att hantera problemet. Fortfarande har ingenting hänt, skriver Caspian Rehbinder.
2016 uppmärksammade riksdagen de stora problemen med orättvisa utvisningar som samtliga uppmanade migrationsminister Morgan Johansson (S) att hantera problemet. Fortfarande har ingenting hänt, skriver Caspian Rehbinder. Bild: Pressbild

Hög tid för regeringen att stoppa kompetensutvisningarna

En utredning för att hindra kompetensutvisningarna skulle redan vara tillsatt, men drar ut på tiden. Det är inte första gången regeringen misslyckas med detta – sedan kompetensutvisningarna först uppmärksammades för snart fyra år sedan har regeringen varit handlingsförlamad. Nu är det hög tid att lösa problemet, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

ANNONS

Det har snart gått fyra år sedan kompetensutvisningarna började uppmärksammas. Ändå har de inte lösts – arbetskraftsinvandrare fortsätter utvisas på bagatellartade grunder.

Ali Omumi utvisades från sitt jobb på ABB på grund av en tidigare arbetsgivares miss, och fick inte komma tillbaka på grund av Migrationsverkets påhittade karenstid. Farzad Ban utvecklade visumplattformar för 60 länder men utvisades på grund av en försäkringsmiss – även om den redan hade rättats till. Jin-yu Lu studerade vid Karolinska institutet och arbetade sedan som läkemedelsutvecklare i Sverige i fyra år, innan hon utvisades till Taiwan för att hennes jobb inte legat ute på Arbetsförmedlingens platsbank.

ANNONS

Det här är bara några av de utvisningar som ägt rum i närtid, och som fortfarande pågår. I Januariavtalet lovade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att lösa problemet med kompetensutvisningar. Utredningen skulle tillsättas under 2019 och nya regler träda i kraft den 1 januari 2021.

Har dröjt för länge

Ännu har ingenting hänt. 2019 ligger bakom oss, men inga direktiv har presenterats. ”Världen går inte under om de där direktiven blir klara några veckor senare”, sade Fredrik Malm (L) till Dagens Industri i början av januari. Den verkliga förseningen är dock inte några veckor, utan några år.

Redan 2016 uppmärksammade Timbro de stora problemen med orättvisa utvisningar. Inte långt senare, i november 2016, plockades bollen upp av riksdagens partier som samtliga – inklusive regeringspartierna – uppmanade migrationsminister Morgan Johansson (S) att hantera problemet. Efter ett år hade så lite hänt att riksdagen förberedde lagstiftning utan regeringens inblandning. Ytterligare två år senare har Morgan Johansson inte lyckats lösa någonting.

Otaliga är de fall av arbetskraftsinvandrare som utvisats på orimliga grunder

Otaliga är de fall av arbetskraftsinvandrare som utvisats på orimliga grunder. Personer som har haft sitt jobb och sitt liv i Sverige, som försörjt sig själva och stått på egna ben, men som tagit ut för lite semester, missat att räkna upp lönen med en hundralapp, eller haft fel försäkring i några månader hos en tidigare arbetsgivare.

ANNONS

Utvisningarna har skadat Sveriges rykte som destinationsland. Att direktiven försenas är inte bara en fråga om veckor, utan ytterligare ett svek mot företagen, ekonomin och de invandrare som bidrar till vårt välstånd.

Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig Timbro

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS