Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En ny multiarena skulle markant öka utbudet av arrangemang i Göteborg och starkt bidra till turistekonomiskt positiva effekter. Innan en sådan finns på plats måste Scandinavium rustas upp och hyran för Frölunda HC marknadsanpassas, skriver Mats Grauers och Christian Lechtaler. Bild: Michael Erichsen / Bildbyrån
En ny multiarena skulle markant öka utbudet av arrangemang i Göteborg och starkt bidra till turistekonomiskt positiva effekter. Innan en sådan finns på plats måste Scandinavium rustas upp och hyran för Frölunda HC marknadsanpassas, skriver Mats Grauers och Christian Lechtaler. Bild: Michael Erichsen / Bildbyrån

Hög tid att rusta upp Scandinavium i väntan på en modern arena

Vi gör oss inga illusioner om att en ny multiarena står färdig 2026 med tanke på de senaste utspelen i frågan. Det är Scandinavium som gäller under överskådlig tid och gott så, men inte utan justeringar i såväl hårda som mjuka värden, skriver Mats Grauers och Christian Lechtaler, Frölunda HC.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Beskedet var glasklart från Göteborg stads politiska etablissemang våren 2018: Scandinavium och Lisebergshallen skall ersättas av en multiarena som skall stå färdig 2026. Var exakt den nya arenan skulle ligga var inte lika tydligt, men någonstans i Valhallaområdet vid Mölndalsån.

Med en höst och ett val i ryggen kom så sent som för en vecka sedan nya besked. Den politiska glöden för en ny arena har uppenbart svalnat och det råder helt klart delade meningar om hur den fortsatta processen skall se ut. Det finns åsikter i alla möjliga och omöjliga riktningar och vill det sig riktigt illa blir det ingen ny arena alls.

Som Scandinaviums största och flitigaste hyresgäst i snart ett halvt decennium har Frölunda HC intresserat följt med i den arenadiskussion som funnits i över tio år.

Frölunda HC:s publik kräver att Scandinavium i väntan på en ny arena moderniseras och på ett bättre sätt anpassas till samtidens krav

Den tvärpolitiska överenskommelsen förra våren var förstås ur det perspektivet ett välkommet besked, men inte bara för Frölunda HC utan för hela Göteborg och regionen.

Det är ingen hemlighet att modernare arenor i närliggande städer – läs Stockholm, Malmö, Köpenhamn – ”stjäl” evenemang från Scandinavium, invigd 1971.

Når inte upp till dagens krav

Scandinavium är en utmärkt arena på många sätt, men den fyller inte de krav som ställs i ett nytt millennium. Det är kalla fakta och den direkta orsaken till den politiska överenskommelsen våren 2018.

Och med det i åtanke vore det olyckligt att inte bygga för framtiden och återuppväcka evenemangsstaden Göteborgs tidigare attraktionskraft och särställning.

En ny multiarena skulle markant öka utbudet av arrangemang i Göteborg och starkt bidra till turistekonomiskt positiva effekter som fler hotellnätter och restaurangbesök.

Frölunda HC gör sig inga illusioner om att en ny multiarena står färdig 2026 med tanke på de senaste utspelen i frågan. Det är Scandinavium som gäller under överskådlig tid och gott så, men inte utan justeringar i såväl hårda som mjuka värden.

Frölunda HC är sedan 1971 Scandinaviums och Got Events största kund. Frölunda HC står för 35 till 40 arrangemang per år/säsong som totalt lockar nästan 350 000 besökare i snitt (flest i Sverige). Frölunda HC har den senaste femårsperioden utöver det kryddat anrättningen med prestige-arrangemang som en SM-final (2016) och två CHL-finaler (2017 och 2019).

Måste anpassas

Frölunda HC:s publik kräver att Scandinavium i väntan på en ny arena moderniseras och på ett bättre sätt anpassas till samtidens krav – det gäller framförallt komfortmässigt och de publika utrymmena.

Frölunda HC har dessutom under en längre tid och utan framgång förhandlat med Got Event om ett nytt hyresavtal.

Det är ingen hemlighet att Frölunda HC betalar mest arenahyra av samtliga elitklubbar i Göteborg, ja i hela Sverige faktiskt, och det tycker vi är ganska märkligt.

Med det skrivet är det viktigt att poängtera: Frölunda HC vill ha ett skäligt avtal som harmonierar med vad andra elitklubbar i staden betalar, inget annat.

Frölunda HC är en ideell förening som bedriver en bred verksamhet. Föreningen har under den senaste tioårsperioden vänt den ekonomiska situationen från ansträngd till sund och en tajt organisation jobbar varje säsong hårt och målmedvetet för att få budgeten att gå ihop.

Marknadsmässig hyra

En marknadsanpassad Scandinavium-hyra skulle underlätta det arbetet och skapa förutsättningar för föreningen att satsa ännu mer på andra områden; Som vårt omfattande regionarbete. Som vår populära skridskoskola Åttans spårvagn för förstaklassare i Angered och Tynnered. Som vår stadigt växande och livliga ungdomsverksamhet, sedan förra året breddad med en ren tjejsektion.

Frölunda HC tar på många områden ett konkret samhällsansvar och vi vädjar till Göteborgs stad och Got Event att ge oss förutsättningar att fortsätta med det arbetet, på schyssta och rättvisa villkor.

Mats Grauers

ordförande Frölunda HC

Christian Lechtaler

klubbdirektör Frölunda HC