Visiret är det bästa skyddet eftersom det täcker ögon, näsa och mun och skyddar åt båda håll. Det är också möjligt att återanvända visiret om vi rengör det på rätt sätt. Vi har köpt in visir så det räcker till alla vårdnära moment, skriver debattörerna.
Visiret är det bästa skyddet eftersom det täcker ögon, näsa och mun och skyddar åt båda håll. Det är också möjligt att återanvända visiret om vi rengör det på rätt sätt. Vi har köpt in visir så det räcker till alla vårdnära moment, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Hårt jobb har säkrat tillgången på skyddsutrustning

Det finns en oro för att Göteborgs Stads medarbetare inte har tillgång till skyddsutrustning i vårdnära arbete. Men vi vill ge medarbetare, brukare och anhöriga lugnande besked: Vi har genom stora inköp lyckats skapa ett lager som räcker över hela sommaren, skriver bland andra Christina Eide, stadsdelsdirektör Askim-Frölunda-Högsbo.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

23/6 Vi smittades av coronaviruset men nekades testning

När coronaviruset började spridas uppstod ett akut behov av skyddsutrustning samtidigt över hela världen. Vi, som representerar två förvaltningar och ett bolag i Göteborgs Stad, gick då samman för att bli så effektiva som möjligt när vi köper skyddsutrustning. Samarbetet gör att Göteborgs Stad kan göra stora inköp och fördela utrustningen dit den behövs. Sedan en dryg månad tillbaka har vi tillgång till den skyddsutrustning vi behöver och vi har jobbat intensivt för att skapa lager som täcker behoven över sommaren.

Visir bästa skyddet

Göteborgs Stad följer rutiner och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och enheten för Vårdhygien i Västra Götalandsregionen. De är våra experter på vilken skyddsutrustning vi ska använda och när. I maj kom en ny instruktion som säger att visir kan användas i alla vårdnära kontakter, även om båda parter känner sig friska. Det är en försiktighetsåtgärd under coronapandemin. Visiret är det bästa skyddet eftersom det täcker ögon, näsa och mun och skyddar åt båda håll. Det är också möjligt att återanvända visiret om vi rengör det på rätt sätt. Vi har köpt in visir så det räcker till alla vårdnära moment.

ANNONS

I riktlinjerna är det också tydligt att det är situationen som avgör vilken skyddsutrustning som ska användas. Det spelar ingen roll om personen är undersköterska eller överläkare. Olika typer av arbetsuppgifter och moment kräver olika typer av skyddsutrustning. Så all personal inom vård och omsorg ska ha tillgång till rätt skyddsutrustning vid rätt tillfälle. Om den saknas – då ska det rapporteras.

Inte nått hela vägen

Vi vet att det funnits situationer där skyddsutrustningen inte nått hela vägen ut till verksamheten och förstår att det skapar oro. Chefer och medarbetare i alla led behöver arbeta tillsammans för att logistiken ska fungera.

Det är ett mycket betydelsefullt jobb som sker på våra äldreboenden, i hemtjänsten, i hemsjukvården och inom funktionshinderverksamheten och många sliter hårt under pandemin. Vi vill förmedla att vi arbetar intensivt för att alla medarbetare ska ha utrustning av god kvalitet i mötet med göteborgaren.

Christina Eide, stadsdelsdirektör Askim-Frölunda-Högsbo

Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör, Inköp- och upphandling

Johan Sävhage, VD Göteborgs Stads leasing

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS