Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg

Hårdare amorteringskrav straffar unga i Göteborg

Regeringen fattar på torsdag beslut om ett utökat amorteringskrav. Förslaget har lovvärda syften. Men det skapar samtidigt högre trösklar in på bostadsmarknaden – inte minst för unga förstagångsköpare, skriver Sven-Erik Kristensen, Bjurfors.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förslaget från Finansinspektionen syftar till att dämpa hushållens skuldsättning och prisuppgången på bostäder, men riskerar att stänga ute vissa grupper från bostadsmarknaden.

För unga förstagångsköpare är trösklarna för att komma in på bostadsmarknaden redan höga. Att höja trösklarna ytterligare utan att ha en plan för hur den här målgruppen ska kunna verka i storstadsregioner som Göteborg är närmast att betrakta som samhällsekonomiskt vansinne.

Kompetens utifrån

Om Göteborg ska fortsätta agera tillväxtmotor behöver vi kompetens utifrån. Många unga som vill flytta till Göteborgsområdet har konkreta jobb i sikte och är i början av sina karriärer. Högre trösklar gör att de tvingas tacka nej till att flytta och nej till jobb som bidrar till vår regions och Sveriges utveckling.

Hyresrätter är väl en lösning tänker ni? Hade det funnits hyresrätter hade det varit ett alternativ, men nio års kötid i genomsnitt för en hyresbostad i centrala Göteborg säger det mesta.

Bostadsrätt enda chansen

Det betyder att bostadsrätter är det huvudsakliga alternativet om du ska kunna bo och arbeta i Göteborg. Men redan nu tvingar allt fler föräldrar hjälpa sina barn med att ta steget in på bostadsmarknaden. Lokalt ser vi att runt en tredjedel av förstagångsköparna tar hjälp av sina föräldrar för att kunna betala kontantinsatsen.

Minskad rörlighet på bostads- och arbetsmarknaden i Göteborg utgör ett hot mot tillväxt, jobb och välfärd. Det är något som missgynnar oss alla, där unga i synnerhet kommer i kläm på grund av den förda bostadspolitiken. När ska svenska politiker börja ta ungas bostadssituation på allvar?

Sven-Erik Kristensen

regionchef Bjurfors Göteborg