Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trots positiva effekter anser Maria Rydén (M) och Birgitta Simonsson (M) att försöket är slöseri med pengar och vill därför avsluta det i förtid och riva upp kollektivavtalet. Det är oroväckande att de ser friskare personal och en högre kvalitet på omsorg som slöseri, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hållbart arbetsliv viktigare än politisk prestige

DEBATT: Försöket med sex timmars arbetsdag för att skapa ett hållbart arbetsliv och en bättre vardag för våra äldre är inte oansvarigt. Oansvarigt är däremot att försöka bryta kollektivavtal, skriver de rödgrönrosa.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sextimmarsdag, 20/4 och 29/4

Nyligen presenterades resultaten från de första tolv månadernas följeforskningen av försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. Alla resultat pekade i rätt riktning. Störst effekt märktes på sjukskrivningarna som minskat nära tio procent sedan försöket började och ligger nu på 5,8 procent som kan jämföras med genomsnittet på 12,1 procent i staden.

Även de boende på Svartedalen är positiva och upplever att de får en bättre omsorg och mer tid med personalen. Sedan försöket startade anordnar personalen på Svartedalen 64 procent fler aktiviteter än det likvärdiga äldreboendet som forskningsrapporten jämför med.

Oroväckande reaktion

Men trots positiva effekter anser Maria Rydén (M) och Birgitta Simonsson (M) att försöket är slöseri med pengar och vill därför avsluta det i förtid och riva upp kollektivavtalet. Det är oroväckande att de ser friskare personal och en högre kvalitet på omsorg som slöseri.

Rydén och Simonsson menar även att sex timmars arbetsdag är en utopi eftersom det inte går att finansiera för alla stadens 53 000 anställda. Det är sant att vi som kommun inte har möjlighet att finansiera en generell arbetstidsförkortning i staden. Beslut om eventuell arbetstidsförkortning måste ske på nationell nivå. Men de verkar helt ha missat att försöket är ett forskningsprojekt i syfte att skapa en mer framtidsinriktad syn på arbetslivet och för att sprida kunskap om hur vi kan förbättra arbetsmiljön.

Stort intresse

Vi kan redan nu följa en omfattande debatt i både nationella och internationella medier som visat stort intresset för arbetstidsförkortning.

Att kritisera är enkelt. Men vad har Moderaterna för egna förslag för ett mer hållbart arbetsliv eller för att höja kvaliteten inom äldreomsorgen? Hittills har de inte presenterat ett enda eget förslag, utan endast försökt riva upp våra idéer. Det är beklagligt att politiska markeringar och prestige är viktigare än att ansvar för stadens personal och äldre göteborgare.

Daniel Bernmar (V)

äldrekommunalråd

Jonas Attenius (S)

kommunalråd

Karin Pleijel (MP)

skolkommunalråd

Stina Svensson (Fi)

gruppledare