Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalbrist är paradoxalt nog en del av förklaringen till de ekonomiska underskotten. Ett anställningsstopp är inte lösningen, skriver bland andra Eva Olofsson (V).

Häv anställningsstoppet på Sahlgrenska

I ett läge när personalen på SU redan är hårt pressad och sliten inför nu sjukhuset anställningsstopp. Det innebär att en hög belastning nu blir orimlig. Hitta andra lösningar för att få ekonomin i balans, skriver bland andra Eva Olofsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi i Vänsterpartiet ser anställningsstopp som helt fel medicin för den sjuka sjukvården. Den 1 mars införde Sahlgrenska universitetssjukhuset anställningsstopp för vissa tjänster. För sjuksköterskor och medicinska sekreterare gäller inte anställningsstopp, utan det som kallas anställningsprövning. Det innebär att när en undersköterska eller läkare slutar, är föräldraledig eller sjuk skall ingen anställas i deras ställe. Det innebär att det noga prövas om en sjuksköterska skall ersättas när hen slutar.

Detta görs i ett läge när varannan göteborgare som i dag behöver en operation eller behandling får vänta längre än vårdgarantins 90 dagar.

Går på knäna

Väntetiderna på akutavdelningen vid Sahlgrenska är bland Sveriges längsta, främst för att det är stor brist på vårdplatser. Vårdplatser är stängda för att det fattas sjuksköterskor. Sjuksköterskebrist förklarar också varför många operationsavdelningar går på halvfart. Personalbrist är paradoxalt nog en del av förklaringen till de ekonomiska underskotten. Verksamheterna tvingas till dyra lösningar som att ta in bemanningsföretag, extraersättningar eller beordra övertid.

Häv anställningsstoppet och satsa i stället på att personalen orkar arbeta kvar. Korta arbetstiden för alla som arbetar natt.

Personalen är redan i dag sliten och stressad med underbemanning, dubbelpass, för mycket nattarbete och känslan av att inte räcka till. Då är anställningsstopp/prövning ytterligare en belastning. Arbetsmiljön blir så klart ännu sämre. Det är inte lösningen på något, utan det är feltänkt. Kortsiktiga åtgärder för att få ekonomin i balans måste ersättas av långsiktiga satsningar för att få sjukhusets verksamhet i balans och personalen att stanna kvar.

Satsa på personalen

Häv anställningsstoppet och satsa i stället på att personalen orkar arbeta kvar. Korta arbetstiden för alla som arbetar natt. Utöka extrapengarna för jämställda löner i stället för att ta bort dem. Se över de avdelningar som har högst sjukskrivningar/ personalomsättning och hitta lösningar tillsammans med personalen.

Vi har inte råd att tappa fler kunniga och erfarna sjuksköterskor, undersköterskor, läkare eller annan personal. Häv anställningsstoppet för patienternas, göteborgarnas och personalens skull.

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd

Carina Örgård (V)

Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Lars Engen (V)

Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse