Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den som spridit skrämselpropaganda i det här fallet är Björn Söder, när han förra veckan hävdade att en kvinna som gör en abort kränker barns rättigheter, ja till och med dödar ett barn. Det är häpnadsväckande att Broberg bagatelliserar den typen av uttalande från en av SD:s centrala gestalter som dessutom ansvarar för utrikes- och biståndsfrågor i partiet, skriver debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Den som spridit skrämselpropaganda i det här fallet är Björn Söder, när han förra veckan hävdade att en kvinna som gör en abort kränker barns rättigheter, ja till och med dödar ett barn. Det är häpnadsväckande att Broberg bagatelliserar den typen av uttalande från en av SD:s centrala gestalter som dessutom ansvarar för utrikes- och biståndsfrågor i partiet, skriver debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Häpnadsväckande bagatellisera Björn Söders abortmotstånd

Att uppmärksamma Björn Söders (SD) abortmotstånd är att sprida skrämselpropaganda, enligt Amanda Broberg på Fria moderata studentförbundet. Skrämselpropagandan gav i så fall omedelbar effekt då Sverigedemokraterna själva förstod att Söders uttalanden var så pass skadliga opinionsmässigt att de tvingade honom att dra tillbaka dem, skriver Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

22/1 Fulspel att utmåla aborträtten som hotad i Sverige, Strandhäll

18/1 Har du inga problem med SD:s abortmotstånd, Kristersson?

Den som spridit skrämselpropaganda i det här fallet är Björn Söder, när han förra veckan hävdade att en kvinna som gör en abort kränker barns rättigheter, ja till och med dödar ett barn. Det är häpnadsväckande att Broberg bagatelliserar den typen av uttalande från en av SD:s centrala gestalter som dessutom ansvarar för utrikes- och biståndsfrågor i partiet.

Björn Söder har tidigare hävdat i riksdagen att Sverige i utrikespolitiken ”måste ha respekt för kulturella skillnader vad gäller abort. En kulturell skillnad kan vara att man förbjuder preventivmedel och att man förbjuder abort av kulturella, religiösa eller traditionella skäl.” Vilka andra inskränkningar av flickor och kvinnor med hänvisning till kulturella, religiösa eller traditionella skäl vill Söder att vi ska respektera? Barnäktenskap, hedersförtryck eller könsstympning?

Tystades av egna partiet

När jag och andra kritiserade Björn Söders syn på kvinnor och abort anklagade han oss för att ”tysta” honom, sedan tystades han snabbt av sitt eget parti i typisk auktoritär ordning. Tro inte att Söder för den skull ändrat uppfattning. Erik Almqvist, tidigare SD-topp och numera verksam inom alternativ media, kommenterade ovanstående genom att beklaga att SD på grund av opinionen har ”begränsade möjligheter att förhålla sig ärligt och moraliskt i abortfrågan”.

Björn Söder är abortmotståndare. Att som Broberg hävda att det handlar om ”en problematisk uppfattning i abortfrågan” är att förminska ett högst politiskt motstånd som om det vore en personlig preferens. Broberg väljer att inte se att den linje Söder ger uttryck för varit SD:s officiella fram till så sent som 2019 då de ansåg det omöjligt att driva frågan. Att fråga hur Ulf Kristersson (M) tänker hantera den rörelse han öppnar upp för är inte att fulmåla, det är att ställa en högst relevant fråga.

Även om SD officiellt har lagt abortfrågan åt sidan genomsyras partiet av en negativ attityd till kvinnor och jämställdhet, det är en del av dess DNA

Varför står Söder med flera på den högerextrema kanten där de står gällande abort? Jo, för att abortmotståndet är ett sätt att kontrollera kvinnor. Även om SD officiellt har lagt abortfrågan åt sidan genomsyras partiet av en negativ attityd till kvinnor och jämställdhet, det är en del av dess DNA. Det är också därför 9 av 10 kvinnor inte kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

Jag skrev i min text att abortfrågan är ett exempel på hur tillbakarullandet av kvinnors rättigheter är en kärnfråga för högerextrema partier. Så är det, men i Sverige finns en bred konsensus kring abortfrihet och det är en fråga SD förstått att de förlorar för mycket på för att driva. För SD är också ett populistiskt parti. Moderater som Broberg som håller fri abort högt, borde också oroa sig för kombinationen av SD och abortkritiska KD i ett regeringsunderlag. Att Sverigedemokraterna ständigt städar upp och snyggar till utåt ändrar inte det faktum att Ulf Kristersson och Moderaterna leker med elden

Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson