Bristande resurser leder till att ledningen finner det omöjligt att höja sjuksköterskornas löner, det skulle helt enkelt bli för dyrt eftersom de är så pass många, skriver debattören.
Bristande resurser leder till att ledningen finner det omöjligt att höja sjuksköterskornas löner, det skulle helt enkelt bli för dyrt eftersom de är så pass många, skriver debattören. Bild: Måns Langhjelm

Höj sjuksköterskornas löner innan det är för sent

Sahlgrenska har länge levt på att kunna ha lägre löner än resten av vården då man kunnat locka med intressantare arbetsuppgifter och förr fanns det mer sällan rekryteringsproblem. Men när nedskärningarna hopar sig och arbetsmiljön blir alltmer pressad blir situationen till slut ohållbar, skriver Sven Svedmyr, SU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu när nyheten är ute om att lungavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) kommer att stängas i november, känns det som hög tid att skriva ett par rader om den gradvisa men obönhörliga nedmonteringen av sjukhuset. Lungavdelningen kommer inte att vara den enda avdelningen som tappar vårdplatser på grund av sköterskebrist under vintern.

SU har länge levt på att kunna ha lägre löner än resten av vården då man kunnat locka med intressantare arbetsuppgifter och förr fanns det mer sällan rekryteringsproblem.

Under en längre tidsperiod har sjukhuset haft svårt att hålla budget och till en början var det kanske adekvat med ”effektiviseringsåtgärder” och besparingar.

ANNONS

Dessutom straffas enheterna hårt om vi inte håller den givna budgeten

Problemet var bara att även när personalen gjort alla förbättringar vi kommit på och kämpat långt över rimlig arbetsbelastning för att motverka köer och ta hand om våra patienter på bästa sätt, så fortsätter kraven på effektiviseringar. Dessutom straffas enheterna hårt om vi inte håller den givna budgeten. Många dras med känslan att budgeten medvetet underfinansieras för att tvinga fram ytterligare besparingar, vilket upplevs mycket frustrerande när de reella vårdbehoven oftast överstiger de av politikerna förutspådda. Att skulderna flyttas med till kommande år gör bara situationen än värre.

Obefintlig löneutveckling

Ett stort problem är nu att bristande resurser leder till att ledningen finner det omöjligt att höja sjuksköterskornas löner, det skulle helt enkelt bli för dyrt eftersom de är så pass många.

Länge har sjuksköterskor i synnerhet fått se sina löner halka långt efter vad de får hos andra arbetsgivare i regionen

Länge har sjuksköterskor i synnerhet fått se sina löner halka långt efter vad de får hos andra arbetsgivare i regionen och framför allt jämfört med kommunala tjänster. Även om en del tycker att ingångslönerna är rimliga är tyvärr löneutvecklingen obefintlig inom kliniskt arbete. Det gör att bästa sättet att få högre lön antingen är att byta till administrativt arbete eller säga upp sig. Det vill säga att jobba en period utanför SU och sedan komma tillbaka och omförhandla lönen.

Så länge arbetsvillkoren var rimliga och stämningen god stod många ändå ut med detta då de ju gör ett livsviktigt, uppskattat och roligt arbete här på Sahlgrenska. Nu har dock de fortsatta besparingarna och kraven på att alltid jobba lite effektivare och alltid ställa upp lett till att allt fler ger upp på vårt sjukhus.

ANNONS

När det blir färre sjuksköterskor på varje enhet pressas de resterande än mer och många har nu under en lång tid tvingats ta extrapass alltför ofta för att verksamheterna skall fungera. Till slut når allt fler sin smärtgräns och slutar.

Bara början på nedskärningarna

Det är inte bara lungavdelningen som kommer att få skära ned på platser under vintern på grund av sköterskebrist, ändras ingenting är detta troligen bara början.

Det är dags för personalen att säga ifrån, cheferna att sluta hävda att allt är okej och för politikerna att ta sitt ansvar.

Tänker de montera ned sjukvården säg då det rakt ut i stället för att smyga igenom nedmonteringen och låtsas att allt är frid och fröjd.

Om vi skall ha ett fungerande sjukhus behöver vi:

• Ta hand om de sjuksköterskor vi har och deras kompetens. Att utbilda nya sjuksköterskor tar tid och kostar pengar.

• Rekrytera fler sjuksköterskor. Det är inte längre okej att hänvisa till att det är för dyrt att ge dem rimliga löner. Tillgång och efterfrågan borde vara uppenbart men det handlar faktiskt också om respekt för våra medarbetare. Rimlig löneutveckling är självklart också en viktig faktor för att få anställda att stanna kvar.

Har inte sjukhuset budget för detta får de se till att lyfta detta till politikerna som får justera budgeten innan det är för sent. Det kommer kosta bra mycket mer att bygga upp allt från början igen när sjukvården bryter samman.

ANNONS

• En ökande befolkning, särskilt äldre, innebär att omsorg och sjukvård inte blir billigare framöver utan dyrare. Det gäller både för Göteborg och för Sverige. För att säkerställa dagens nivå på vården krävs ökande investeringar och inget annat. Vill man även förbättra och utveckla vården krävs ännu mer investeringar.

• Sluta smyga igenom nedskärningar av sjukvården.

Sven Svedmyr, specialist internmedicin, verksam på lungkliniken SU/Sahlgrenska, doktorand Centrum för sömn och vakenhetsstörningar, institutionen för medicin, Göteborgs universitet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS