Utifrån den utveckling vi ser i Europas anser vi att det är helt nödvändigt att även Sveriges regering påbörjar ett omfattande samordnat arbete emot islamisering. Det finns tyvärr inga garantier för att liknande dåd som skett i Frankrike inte kommer inträffa i Sverige inom närtid. Fler politiska ledare behöver följa Macrons exempel och vidkännas den islamistiska extremismen som är på frammarsch i Europa, skriver debattörerna.
Utifrån den utveckling vi ser i Europas anser vi att det är helt nödvändigt att även Sveriges regering påbörjar ett omfattande samordnat arbete emot islamisering. Det finns tyvärr inga garantier för att liknande dåd som skett i Frankrike inte kommer inträffa i Sverige inom närtid. Fler politiska ledare behöver följa Macrons exempel och vidkännas den islamistiska extremismen som är på frammarsch i Europa, skriver debattörerna. Bild: Bild: Linköpings kommun

Hög tid att Sverige bekämpar islamiseringen med lagstiftning

Efter dådet på Paty fördömde Macron offentligt de tendenser inom islam som han ser som oförenliga med den franska republikens rättsnormer och principer. Med anledning av den ökade fundamentalismen har den franska regeringen nyligen presenterat flera samverkande åtgärder för att få kontroll över den radikala islamismen. Även Sverige behöver följa Frankrikes exempel och skärpa lagstiftningen för att kunna bekämpa islamismen, skriver Denisé Cassel (KD) kommunalråd Linköping och religionsprofessorn Kjell O Lejon (KD).

ANNONS
|

För några veckor sedan halshöggs den franska historieläraren Samuel Paty av en islamist efter att ha visat karikatyrer på profeten Muhammed. Paty värnade om yttrandefriheten, men möttes av dödligt våld. Det är inte första gången yttrandefriheten i Europa är under hot. Inte minst vittnar terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris år 2015 om samma sak. Detta är den nya vardagen för oss européer. Oskyldiga mördas – såsom i en kyrka i Nice. Enskilda, personer på tidningsredaktioner och andra hotas – också i Skandinavien.

Europa under angrepp

Efter dådet på Paty fördömde Macron offentligt de tendenser inom islam som han ser som oförenliga med den franska republikens rättsnormer och principer. Det var ett tydligt politiskt erkännande om att Europa är under angrepp av krafter som vill ersätta våra samhällssystem och äventyra vår förmåga att leva tillsammans. Muslimska uppfattningar om att det bör finnas parallella juridiska system, vid sidan om våra demokratiska, i form av shariadomstolar, finns på flera håll i Europa, inte minst i England men även i Sverige.

ANNONS

Med anledning av den ökade fundamentalismen har den franska regeringen nyligen presenterat flera samverkande åtgärder för att få kontroll över den radikala islamismen. Ett konkret exempel är att man kartlagt de muslimska bönehus som idag betraktas som föreningar. De föreningar som gör anspråk på franska skattemedel tvingas underteckna en överenskommelse om respekt för republikens värderingar. Det finns även ett tydligt mandat från regeringens håll att kunna återkräva pengarna samt avveckla de föreningar vars lära bryter mot republikens principer.

Med anledning av den ökade fundamentalismen har den franska regeringen nyligen presenterat flera samverkande åtgärder för att få kontroll över den radikala islamismen.

Utifrån den utveckling vi ser i Europas anser vi att det är helt nödvändigt att även Sveriges regering påbörjar ett omfattande samordnat arbete emot islamisering. Det finns tyvärr inga garantier för att liknande dåd som skett i Frankrike inte kommer inträffa i Sverige inom närtid. Fler politiska ledare behöver följa Macrons exempel och vidkännas den islamistiska extremismen som är på frammarsch i Europa.

Vi ser att det inte endast på nationell utan även kommunal nivå inte finns tillräcklig politisk vilja, förmåga eller handlingskraft att hantera problemen med islamism. Ett tydligt exempel är det sammantagna mångmiljonstödet till studieförbundet Ibn Rushd, trots dess sedan länge tydliggjorda kopplingar till det Muslimska brödraskapet. Ytterst ligger yttrandefriheten i vågskålen. Vi anser att våra grundläggande rättigheter behöver försvaras och det innan det är allt för sent.

ANNONS

Denisé Cassel (KD) Kommunalråd i Linköping

Kjell O Lejon (KD) Professor i religionsvetenskap

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS