Göteborg behöver mer valfrihet och konkurrens – inte mindre

För att öka kvaliteten i välfärden behövs mer valfrihet, stärkt konkurrens och fler företag, stiftelser och individer som är med och levererar välfärdstjänster. Inte tvärtom, menar Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
I stället för att beskylla privata utförare för utmaningarna borde Jonas Attenius och Socialdemokraterna välkomna alla engagerade krafter som vill vara med och utveckla staden, menar Rudolf Antoni.
I stället för att beskylla privata utförare för utmaningarna borde Jonas Attenius och Socialdemokraterna välkomna alla engagerade krafter som vill vara med och utveckla staden, menar Rudolf Antoni. Bild: Privat

Replik, Välfärden, 20/8

I Göteborg saknas den valfrihet som invånare i andra kommuner tar för given. Konkurrensen och incitamenten till förbättring inom välfärden är otillräcklig. Kostnaderna är för höga och kvaliteten för låg. Jonas Attenius (S) försök att utmåla fristående alternativ som orsaken till välfärdens utmaningar blir därför oerhört märkliga.

En välfungerande välfärd av god kvalitet är en viktig faktor för att stärka såväl Göteborgs attraktivitet som det lokala företagsklimatet. För många invånare i kommuner runt om i landet är det möjligt att själv välja vilken utförare man önskar inom välfärdstjänsterna – en verklighet som ännu inte nått Göteborg i tillräcklig utsträckning. För att öka kvaliteten i välfärden behövs mer valfrihet, stärkt konkurrens och fler företag, stiftelser och individer som är med och levererar välfärdstjänster. Inte tvärtom.

ANNONS

Konkurrens främjar välfärden

Konkurrens är det enskilt bästa sättet att förbättra kvalitet och effektivitet. I en konkurrensmiljö strävar man hela tiden efter att förbättra sig. Det behövs för att attrahera kunder och utveckla verksamheten. I dagsläget saknar de kommunala verksamheterna i Göteborg allt för ofta konkurrens och incitament till förbättring. Konsekvenserna har blivit välfärdstjänster till lägre kvalitet och för höga kostnader, vilket skapar ekonomiska utmaningar för staden.

Exempelvis drivs Göteborgs äldreomsorg till en kostnad som är högre än motiverat. Samtidigt ger den ett lägre resultat än genomsnittet, mätt som brukarnas totala nöjdhet. Skulle kostnaderna sänkas till genomsnittet av landets tio bästa kommuner inom området skulle det innebära en ekonomisk besparing på 759 miljoner kronor enligt beräkningar från 2017. Samtidigt saknas förskoleplatser runt om i staden och många är missnöjda med välfärdstjänsternas kvalitet.

LÄS MER:Inför ett stopp för privatisering av välfärden

Valfrihet är avgörande

För att vända trenden behöver göteborgarna få vara med och utveckla välfärden. I stället för att beskylla privata utförare för utmaningarna borde Jonas Attenius och Socialdemokraterna välkomna alla engagerade krafter som vill vara med och utveckla staden. Den ideologiska linjen att stänga privata utförare utanför och bedriva all verksamhet i privat regi har bidragit till Göteborgs nuvarande situation. Högre kostnader, lägre kvalitet och avsaknad av valfrihet. Receptet för framtiden kan omöjligt vara mer av samma vägval.

ANNONS

Göteborgs kommun kan inte lösa utmaningarna inom vård, skola och omsorg på egen hand. Det behövs fler engagerade företagare, stiftelser och individer som vill vara med och utveckla Göteborg, inte färre. Bara så kan vi öka kvaliteten och få mer välfärd för våra skattepengar.

Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

ANNONS