Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Magnusson (M), ledamot riksdagens kulturutskott

Grundlösa anklagelser om M:s kulturpolitik

Att det skulle råda en spricka inom Moderaterna om kulturpolitiken är rena rama falsariet. Vad Sverige behöver är en annan filmpolitisk repertoar än den regeringen med Miljöpartiet driver. En politik som underlättar för biografbranschen, skriver Cecilia Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Kulturpolitik, 10/5 och 14/5

Biografen är en fantastisk kulturarena som finns så väl i storstad som på landsorten. Alliansregeringen prioriterade biografernas fortlevnad med bland annat ett digitaliseringsstöd som nådde 97 procent av biograferna. Nu kan man inte bara se film utan även stor scenkonst och utställningar på biografer runt om i hela vårt land. Tyvärr har den nuvarande regeringen underminerat framtiden för biograferna med den förändrade filmpolitiken.

Det är beklämmande att Niclas Malmberg (MP) viftar bort problemen med regeringens momschock mot landets biografer. Han upprepar kulturministerns felaktiga uttalanden, att det inte finns några krav om medfinansiering för att få del av de 40 miljoner kronor som avsatts för att försöka kompensera biografernas försämrade ekonomiska situation. I stället skyller Malmberg på Alliansregeringen.

Jag förundras över den oärlighet och fräckhet som Niclas Malmberg (MP) visar

Att det skulle råda en spricka inom Moderaterna om kulturpolitiken är rena rama falsariet och jag förundras över den oärlighet och fräckhet som Niclas Malmberg (MP) visar på när han slänger ur sig dessa grundlösa anklagelser. Moderaterna har under denna mandatperiod ökat vår kulturbudget med nästan en miljard. Det är ett faktum som står i bjärt kontrast till uttalanden från Nicklas Malmberg som passerar hederlighetens bortre gräns.

Underlättar inte

Vad Malmberg dock inte berättar är att regeringens biografstöd även kan sökas av föreningsdrivna biografer, som inte betalar någon moms. Momsbelagda biografer, däribland de som inte betalade den dåvarande biografavgiften, får stå för kostnaden. Det är inte särskilt rättvist och underlättar definitivt inte för biografbranschen.

Det är helt uppenbart att man varken kan lita på Niclas Malmbergs eller kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) uttalanden om filmpolitiken. Vad Sverige behöver är en annan filmpolitisk repertoar. Alliansen och en majoritet i Sveriges riksdag har upprepade gånger krävt en annan inriktning. I höst kan väljarna se till att det blir förändring.

Cecilia Magnusson (M)

ledamot riksdagens kulturutskott