Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grova fel om Kometprogrammet

I gestaltterapeuten Jojo Tuulikki Oinonens artikel om värdegrund och föräldraprogram förekommer grova felaktigheter om bland annat Kometprogrammet. Hon borde ha ansträngt sig för att reda på fakta innan hon målar upp en svartvit bild av goda och onda synsätt och idéer, skriver Maria Lalouni.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Komet är utvecklat inom Stockholms stad av psykologer och är ett program för föräldrar som upplever mycket bråk i förhållande till sina barn. Det riktar sig alltså inte till alla föräldrar. Syftet med Komet är att stärka relationen mellan förälder och barn och minska konflikter. Time-out, skamvrå eller att ignorera barn ingår inte i Komet. Däremot vet vi att barn med utagerande beteenden får mycket uppmärksamhet när de bråkar och riskerar att fastna i en ond cirkel där de bråkar mer för att på så vis bli sedda och bekräftade.

I Komet får föräldrar lära sig att skifta fokus till att uppmärksamma mer av det som fungerar och välja bort onödiga konflikter. För svåra situationer som riskerar att trappas upp finns nödbroms som främjar ett lugnt föräldraskap. När barnet är så upprört att hen riskerar skada sig själv eller andra går förälder och barn tillsammans undan för att barnet ska kunna lugna sig. Det finns även möjlighet för föräldrar att använda egen nödbroms då de själva går undan för att undvika att göra eller säga något de senare skulle ångra.

I studier har Komet visat sig minska barnmisshandel (såsom att knuffa, hugga tag i eller ruska om sitt barn) med 50 procent. Det är viktiga resultat då vi ser en ökning av denna form av misshandel, se Stiftelsen Allmänna Barnhusets kartläggning från 2011 där 30,6 procent av alla föräldrar uppger att de använt dessa metoder det senaste året. Studier av Komet visar också signifikanta minskningar av auktoritära uppfostringsmetoder och att fler föräldrar väljer positiva strategier.

Maria Lalouni

leg psykolog, Stockholms stad