I Göteborg hotas Fyrens ölkafés existens när verksamheten ska anpassas till nya förutsättningar, skriver debattörerna.
I Göteborg hotas Fyrens ölkafés existens när verksamheten ska anpassas till nya förutsättningar, skriver debattörerna. Bild: Mia Höglund

Grannar som klagar på ljudnivån hotar att döda stadens puls

Konsertlokaler hotas av nya vanor som har skapats under coronapandemin, men även av problem som fanns redan innan dess. Det handlar främst om grannars klagomål som kan leda till nedstängningar, trots att det finns bättre alternativ, skriver bland andra Veronica Tigerberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För ett år sedan stängdes konserter och julbord ner på löpande band. De sista kraftiga åtgärderna mot pandemin infördes och vi arrangörer tvingades återigen stoppa våra verksamheter. De som nyligen hade öppnats upp med hopp om liv och om att kunna återgå till det normala.

Nu är det vinter igen och vi står för dörren till en ny pandemivåg, en som denna gång slår ut våra konsertlokaler. För när samhället återigen öppnades upp så hade vi äntligen ett år där vi som konsertarrangörer kunde utföra vårt yrke utan stora inskränkande begränsningar. Trots det är vi långt ifrån hur det såg ut innan pandemin. Publiken har fått en ny vardag, med nya vanor och beteendemönster. Något vi måste hantera om vi vill att staden ska leva, och konsertställena överleva.

ANNONS

Samtidigt som vi drabbas hårt av publikens ändrade levnadsvanor, kommer de problem och diskussioner tillbaka som vi jobbade med dagligen innan världen vändes helt upp och ner. I nyheterna har man på flera håll kunnat läsa om hur klagomål och kantigt utformade lagar och regler hotar livemusiken inne i våra städer. Klagomål från grannar om ljudnivåer som bosatt sig i städer men som inte förstår att stadens puls, liv och rörelse också behöver låta. Ljud av kultur och ljud av glada människor som möts.

Finns alternativt till nedläggningar

I Göteborg hotas Fyrens ölkafés existens när verksamheten ska anpassas till nya förutsättningar, något som är svårt och framför allt, alltför dyrt. En verksamhet med lång historik av liveverksamhet som många ser som en institution i staden. Nu riskerar den att bli ett minne blott.

En bransch som i en tid av kris slagit knut på sig själv fortsätter sin kamp för överlevnad

Ann Catrine Fogelgren från Göteborgs kulturnämnd är inne på rätt spår när hon nämner att det krävs en attitydförändring hos dem som bor inne i staden, samtidigt som vi behöver se över de lagar och regler som rör ljudnivåerna. Det finns alternativt till nedläggningar när grannarna, som vant sig vid lugnet och tystnaden efter pandemin, säger: lev upp till våra nya krav eller lägg ner hela verksamheten! I Malmö inför man en ljudzon och i Stockholm har diskussionen lyfts flitigt sedan ett antal år tillbaka.

ANNONS

Läget är akut för Fyrens ölkafé men gäller även Folkan som hotades av vräkning. Detsamma drabbar andra konsertställen i Sverige och Europa. I år har saker förändrats utan att egentligen ha förändrats något alls. En bransch som i en tid av kris slagit knut på sig själv fortsätter sin kamp för överlevnad. Det är hög tid för politikerna att våga ta i frågan så att denna pandemi av stängda spelställen ska få ett slut.

Göteborgs politiker och kulturministern Parisa Liljestrand (M) måste nu göra sitt jobb och ställa sig frågan: Vill vi ha levande städer med puls och ett kulturutbud eller ska vi, som Thåström sjunger om, ha ”en vacker död stad”?

Joppe Pihlgren, Svensk Live

Christian Trollvik, VG Live

Veronica Tigerberg, VG Live

LÄS MER:Kulturdebatterna som formade 2022

LÄS MER:Göteborgs kulturliv växer av bråk, skav och självhat

LÄS MER:Efter konflikten – Folkteatern sägs inte upp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS