I Sverige slaktas två och en halv miljon grisar varje år. 98 procent av alla grisar får aldrig se dagens ljus eller böka i marken utan står inlåsta i bås med betonggolv. Grisarna lever i genomsnitt sex månader med en stark tillväxt som innebär stort lidande för dem. Grisarna transporteras under stressande förhållanden till slakt. Framme vid slakteriet förs de ned i schakt där de bedövas av koldioxid vilket tillfogar grisarna smärta och är ångestframkallande. Avdomnade får de halsen avskuren.
Denna hantering av djur behöver ifrågasättas utifrån etiska principer. Har vi människor rätt att utsätta djur för detta lidande?
Dagens animaliecentrerade kostmönster, vilket understryks än mer i jultider, har vuxit fram genom felaktiga föreställningar om näringslära och genom oansvarigt agerande från matindustrin. I dag har vi tillgång till en mångfald av livsmedel från växtriket och har möjlighet att laga festliga rätter helt växtbaserat.
En växtbaserad kost har många hälsofördelar och är näringsriktig i livets alla skeden. Personer som äter vegetariskt uppvisar minskad risk för hjärtkärlsjukdom och cancer. Personer som äter vegetariskt lever längre. Jämfört med lakto-ovo-vegetariska kostalternativ (vegetariska livsmedel, mejeriprodukter och ägg) ger vegansk kost (enbart livsmedel från växtriket) ytterligare skydd mot övervikt, högt blodtryck och diabetes typ 2.
Klimatfrågan
Ett tredje perspektiv som talar för att vi behöver förändra våra matvanor är klimatfrågan. En femtedel av växthusgasutsläpp kommer från kött- och mejeriproduktionen. Blandkost för en genomsnittlig svensk ger upphov till 1,8 ton utsläpp av växhusgaser per person/år. En lakto-ovo-vegetarisk kost ger upphov till 1,0 ton utsläpp per person/år. En vegansk kost hamnar på 0,5 ton.
I vår värld används 70 procent av all odlingsbar mark till att odla foder till djur som ingår i kött- och mejeriproduktionen. Utifrån hungerproblematik i världen blir det ohållbart att fortsätta denna produktion.
Vi har alla en vinst att hämta i minskad köttkonsumtion – djuren, klimatet, hälsan och det blir större resurser till att lösa världens livsmedelsbehov.
Camilla Björkbom
förbundsordförande för Djurens rätt
Nadja Franke
skådespelare, Scenkonstgruppen
Pär Friberg
präst i Svenska kyrkan
David Stenholtz
överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden