Pandemin har synliggjort äldreomsorgens otrygga arbetsvillkor och problemen med det höga antalet visstidsanställda, skriver debattören.
Pandemin har synliggjort äldreomsorgens otrygga arbetsvillkor och problemen med det höga antalet visstidsanställda, skriver debattören. Bild: Alice Vernersson

Glöm inte äldreomsorgen efter pandemin

Under pandemin sa högerstyret att de ville prioritera äldreomsorgen och skydda de äldre mot smittspridningen. Men i praktiken lyckades de inte skydda de äldre och antalet anställda minskades. Nu finns risk för värre nedskärningar när det snart inte längre är trendigt att debattera äldreomsorg, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Coronapandemin satte ljus på de omfattande bristerna inom äldreomsorgen. År av underfinansiering och undermåliga arbetsvillkor har satt sina spår. Under pandemin sa sig dock alla partier vilja satsa på äldreomsorgen. De pratade sig varma om att vilja skydda de äldre från smittspridning och ge personalen bättre villkor. Men vad har hänt i praktiken?

Högerstyret i Göteborg ville precis som alla andra partier satsa mer pengar på äldreomsorgen förra och detta år. Men så blev inte fallet. I stället har antalet anställda minskat med totalt 900 inom hela välfärden. Alla som har arbetat inom äldreomsorgen eller har närstående som är i behov av omsorg vet att tillräckligt med personal är en förutsättning för att ge de äldre den hjälp de behöver. Stressad personal med för få kollegor har svårt att göra ett bra arbete.

ANNONS

Stora ord

Det är med andra ord lätt att säga sig vilja satsa på de äldre men svårt att genomföra verklig förändring. Men Vänsterpartiet vill göra skillnad i verkligheten genom att tillföra mer resurser till äldreomsorgen. I vår senaste budget ville vi satsa nära en halv miljard mer på äldreomsorgen för att kunna anställa fler undersköterskor, höja lönerna, förbättra arbetsmiljön, öka restiden i hemtjänsten och förbättra personalkontinuiteten. Totalt skulle vår satsning innebära minst 300 fler anställda för att kunna säkerställa att personalen har tillräckligt med kollegor.

Vänsterpartiet vill också fortsätta att skapa tryggare villkor för personalen. Pandemin har synliggjort äldreomsorgens otrygga arbetsvillkor och problemen med det höga antalet visstidsanställda. Vi är därför glada att vi lyckades få med övriga partier på att fastanställning ska vara norm i äldreomsorgen. Det är en fråga som kommer vara viktig även efter pandemin, det är svårt att bygga en stabil verksamhet med en hög andel visstidsanställda.

Fler satsningar

Vi vill också fortsätta att genomföra satsningar för att stötta de äldre som har det tufft ekonomiskt. Sedan tidigare har vi drivit igenom att pensionärer ska kunna åka gratis kollektivtrafik, få gratis broddar, bygga billigare hyresrätter och få fri entré på badhus, gym och museer. Dock har högerstyret valt att ta bort flera av dessa viktiga jämlikhetssatsningar.

ANNONS

Det är nu tufft att se hur högerstyret nedmonterar äldreomsorgen samtidigt som de låtsas värna de äldre.

När Vänsterpartiet var med och styrde i Göteborg visade vi i handling att vi var beredda att satsa på äldreomsorgen. Det är nu tufft att se hur högerstyret nedmonterar äldreomsorgen samtidigt som de låtsas värna de äldre. Dessutom väntas det bara bli värre då de redan flaggat för ytterligare nedskärningar i år. Det är beklagligt hur lite ett löfte betyder för högerstyret.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd

LÄS MER:Rekordmånga nobbade äldreboende – finns rädsla

LÄS MER:Trygga äldres framtid – med en jämlik vård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS