Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gillar Göteborgs stad verkligen olika?

Göteborgs stads beslut om att dra in kommunala bidrag till trossamfund bygger på okunskap, fördomsfullhet och intolerans. Det går även på tvärs emot förslaget från statens utredning i frågan, skriver bland andra Equmenia och Frälsningsarmén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nyligen kom utredningen om statens stöd till trossamfund. Utredningen bekräftar den oerhörda betydelse som trossamfunden har för det svenska samhället och bidragen föreslås därför vara kvar. Göteborgs kommun går åt motsatt håll och försvårar ideellt arbete med barn och unga. De har nämligen beslutat att dra in de kommunala bidragen till några scoutkårer organiserade inom Equmenia, Equmeniakyrkans barn- och ungdomsorganisation. Varför gör kommunala tjänstemän en helt motsatt bedömning än den statliga utredningen?

Blivit av med bidragen

Det är Equmenias öppenhet och transparens om sin kristna grund som motiverar beslutet. ”Om man säger att man vill sprida det kristna budskapet då har man exkluderat många”, säger enhetschefen för Göteborgs idrotts- och föreningsförvaltning i Dagen 9 mars. I Göteborg är det inte bara föreningar inom Equmenia som blivit av med bidragen, detsamma gäller föreningar inom Svenska Alliansmissionens Ungdom och Frälsningsarmén.

Den kommunala tjänstemannen i Göteborg antar att alla inte känner sig välkomna om verksamheten är kristen. Antagandet bygger på vanliga missuppfattningar och fördomar. Hur ser då verkligheten ut?

Ett exempel är Equmeniaföreningen på Björkö där man samlar unga med olika etnisk och religiös bakgrund till läxläsning och ungdomssamlingar.

Ökar demokratiska kompetensen

Vi skulle kunna ge många fler exempel från olika delar av Sverige. Tillsammans har de kristna ungdomsorganisationerna mer än 80 000 barn och ungdomar som varje vecka deltar i våra verksamheter. Etnologen Maria Zackariasson konstaterar att ”aktivitet i religiösa organisationer som Equmenia i lika hög grad som aktivitet i andra typer av organisationer har potential att bidra till att utveckla ungas demokratiska kompetens.”

Bygger på okunskap

Kan verkligen Göteborg och andra kommuner vara utan det formande av demokratiska färdigheter som våra organisationer bidrar med? Statens utredare av statens stöd till trossamfund svarade nej på den frågan.

Tyvärr bygger besluten om indragna kommunala bidrag på okunskap, fördomsfullhet och intolerans. I stället för att slå undan benen på oss borde politikerna ta tillvara på alla goda krafter som vill vara med och bidra till att bygga ett gott demokratiskt samhälle för barn och unga att växa upp i.

Carin Dernulf

Equmenia

Ewa-Marie Kihlagård

Frälsningsarmén

Mikael Celinder

Svenska Alliansmissionens Ungdom

Jakob Schwarz

Svenska Kyrkans Unga

Vanessa Nacional

Sveriges Unga Katoliker

Johanna Björkman

Salt

Johanna Bode

Pingst Ung

Rebecka Werner

Evangeliska Frikyrkan

Fredrik Wenell

Sveriges kristna råd