Ge unga chans till egen bostad

Påståendet att den som är satt i skuld inte är fri måste ställas mot ofriheten det innebär att vara utan bostad. Därför krävs reformer som sänker trösklarna till den första bostaden, skriver Sveriges Byggindustrier.

ANNONS
|

Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven för alla som lånar mer än 4,5 gånger årsinkomsten. Det innebär att förstagångsköpare och vanliga löntagare får ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

Eskalerande markpriser, höga lönenivåer och tuffa energi-, miljö- och säkerhetskrav gör det dyrare att bygga i Sverige jämfört med många andra länder. Därtill ett eftersatt byggande av bostäder med resultatet; akut brist på bostäder.

Den logiska konsekvensen? Kraftigt stigande bostadspriser. Prisutvecklingen på bostäder i Göteborg är markant. Enligt Svensk Mäklarstatistik var snittpriset för en bostadsrätt i Göteborg 30 600 kr/kvm i maj 2013. Våren 2017 var snittpriset 48 600 kr/kvm, med toppar på över 100 000 kr/kvm för en etta i centrala Göteborg. Värdeökningen på fyra år motsvarar 58 procent. Det är fyra procentenheter mer än rikssnittet och nio procentenheter mer än i Stockholm.

ANNONS

Leder ingen vart

Sannolikt närmar sig kvadratmeterpriset i Göteborg 60 000 kronor inom en snar framtid. Men att som FI minska marginalerna för till exempel barnskötare eller undersköterska som lånar mer än 4,5 gånger årsinkomsten, alltså knappt 1,2 miljoner kronor, bygger varken fler lägenheter, eller leder till lägre bostadspriser.

Det enda positiva med FI:s ”skuldkvotsbroms” är att man inte går ännu längre och föreslår ett skuldkvotstak på sex gånger årsinkomsten. Finansminister Magdalena Anderssons tal i Almedalen, där hon ersätter statsminister Stefan Löfven, blir alltså ett utmärkt tillfälle för regeringen att en gång för alla stänga dörren till skuldkvotstaket.

Måste våga fatta djärva beslut

Påståendet att den som är satt i skuld inte är fri måste ställas mot ofriheten det innebär att vara utan bostad. Därför krävs reformer som sänker trösklarna till den första bostaden. Ett subventionerat bosparsystem likande det norska systemet ”BSU – Boligspar for ungdom” skulle kunna vara en tänkbar lösning. Om sparandet avbryts och pengarna används till annat blir det en retroaktiv beskattning. Förmånliga startlån för förstagångsköpare inspirerade av studiemedelssystem är en annan lösning. Man bör kunna låna 90–95 procent av marknadsvärdet amorteringsfritt upp till 35 års ålder och sedan betala av på 30 år.

ANNONS

Politik handlar om att vara modig och våga ta djärva beslut. Sverige är i stort behov av förslag som underlättar starten på en bostadskarriär för ännu fler. Vi ser fram emot dessa förslag.

Andreas Brendinger

chef Sveriges Byggindustrier Göteborg/Södra Älvsborg

Björn Wellhagen

näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier

ANNONS