Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot Göteborg.
Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot Göteborg.

Ge Skolinspektionen muskler att stänga dåliga skolor

Några av de religiösa friskolor som finns i dag följer inte lagen. På vilket sätt kommer vi åt dessa skolor genom att stoppa nya? I stället för att kollektivt bestraffa alla borde Skolinspektionen ges de verktyg som behövs för att kunna stänga de dåliga skolorna, skriver Hampus Hagman (KD).

ANNONS

De första åren gick jag i en genomsnittlig kommunal skola hemma i Tynnered där jag är född och uppväxt. På högstadiet och i gymnasiet gick jag i två olika konfessionella friskolor i Göteborg. På dessa skolor lärde jag känna vänner som jag fortfarande umgås med, där hade jag fantastiska lärare och en överlag bra skolgång. Självklart fanns det också problem på dessa skolor. Problem med mobbning och betygshets – som tyvärr finns på alla skolor.

Jag är väl medveten om att mina erfarenheter inte kan ligga till grund för bedömningen om en skola är bra eller inte. Men också statistiken talar för att detta är generellt sett bra skolor. På min högstadieskola går alla elever – alla – ut med godkända betyg i svenska, engelska och matematik i år.

ANNONS

Jag är också väl medveten om att det finns andra konfessionella friskolor där det finns problem, ibland stora problem. Det är givetvis oacceptabelt att skolor separerar flickor och pojkar, att de inte undervisar om sex och samlevnad eller om skolor undervisar om evolutionen på samma sätt som religiösa skapelseberättelser. Det är inte bara oacceptabelt, utan också olagligt.

Nu ska regeringen i enlighet med januariöverenskommelsen utreda etableringsstopp för nya konfessionella friskolor. Man säger samtidigt att befintliga skolor ska få finnas kvar. Det kanske låter bra, men faktum är att januaripartierna gör dubbelfel.

Nu ska regeringen i enlighet med januariöverenskommelsen utreda etableringsstopp för nya konfessionella friskolor. Man säger samtidigt att befintliga skolor ska få finnas kvar. Det kanske låter bra, men faktum är att januaripartierna gör dubbelfel. För det första ska alla kollektivt bestraffas för att några få eventuellt inte kommer att sköta sig. För det andra riktar man energin åt fel håll. Problemet är ju att några av de skolor som finns i dag inte följer lagen. På vilket sätt kommer vi åt dessa skolor genom att stoppa nya? I stället för att kollektivt bestraffa alla därför att några få är riktigt dåliga, borde januaripartierna fokusera på att ge Skolinspektionen de verktyg som behövs för att kunna stänga de dåliga skolorna.

Fokus för skolan ska vara kunskap och bildning. Det är redan klart och tydligt i lagen. När utbildningsministern säger att inte ett enda barn ska tvingas att delta i konfessionella inslag eller nekas vissa delar av undervisningen, ägnar hon sig åt att lägga ut dimridåer. Anna Ekström, som tidigare varit generaldirektör för Skolverket, är givetvis väl medveten om att detta redan i dag är olagligt. Hon och de övriga januaripartierna borde i stället ägna energi åt att säkerställa att lagen följs på alla skolor, oavsett om de är kommunala eller fristående, konfessionella eller inte.

ANNONS

Hampus Hagman (KD)

riksdagsledamot Göteborg

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS