Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Dagson / TT
Bild: Jonas Dagson / TT

Ge sjukhusen långsiktiga ekonomiska förutsättningar

Regionens sjukhus behöver få stabila, hållbara och rimliga ekonomiska förutsättningar för att bedriva vård istället för den ständiga underfinansiering som den politiska ledningen har ägnat sig åt. Att köpa sig ur situationen genom att upphandla mer vård är som att ta ett SMS-lån för att betala huslånet, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

21/3 Regionens sjukhus behöver mer resurser– inte nya sparkrav

23/3 Vårdbehovet är viktigare än vilken aktör som utför den

Personalen på regionens sjukhus har gjort ett fantastiskt arbete under pandemin och trots att arbetsuppgifterna har varit omänskliga så har alla som har behövt vård fått vård. Tyvärr har det inneburit att många får stå i kö för planerad vård och ett första besök. Regionens egna beräkningar visar på att det uppdämda behovet kommer att vara runt 30 000 som väntar på behandling eller operation och 30 000 på ett första besök i slutet av året.

Men 9 av 10 av de som står i kö idag stod i kö redan innan pandemin så det är inget nytt problem som går att köpa bort med dyra privata lösningar. Vården behöver få rimliga ekonomiska förutsättningar för att kunna ha tillräckligt med personal och resurser för att göra sitt jobb.

Precis nu sitter sjukhusledningarna och tar fram åtgärdsplaner för att få en ekonomi i balans och det jobbas med ett tak för antal anställda som det blågröna politiska styret lagt på sjukhusen. Det är helt absurt att mitt i en pandemi låta sjukhusen fokusera på att spara pengar och minska antalet anställda.

Pengar finns

Ändå saknas det inte pengar. Västra Götalandsregionen fick 2020 mer statsbidrag än någonsin vilket gjorde att resultatet landade på ett överskott på hela 1,8 miljarder kronor. Även för 2021 pekar prognoserna på överskott i miljardklassen.

Regionens anställda måste få den återhämtning de så väl behöver och en sammanhängande semester. Först när personalen på våra sjukhus har tillräckligt många arbetskamrater finns denna möjlighet, därför behöver de bli fler inte färre. Och de behöver få konkurrenskraftiga löner för att vilja stanna kvar. Det är därför som vi socialdemokrater i våra budgetförslag anslagit miljardbelopp till mer personal och höjda löner. Nu närmar vi oss dessutom sommaren när behovet av mer personal, även ett vanligt år, är stort.

Den blågröna ledningen tror att det går att köpa sig ur situationen genom att upphandla mer vård. Det är som att ta ett SMS-lån för att betala huslånet. Vi har inga problem med att upphandla vård i privat regi, men det ska göras för att komplettera den egna vården, inte för att skjuta den i sank. Det finns inte en massa vårdföretag som står med armarna i kors och bara väntar på patienter. När regionen, i ett försök att minska köerna, har skickat patienter enligt de redan upphandlade avtalen så har det inneburit att det nu finns en kö på 10 000 personer som står och väntar på privat vård istället.

Regionens sjukhus behöver få stabila, hållbara och rimliga ekonomiska förutsättningar för att bedriva vård istället för den ständiga underfinansiering som den politiska ledningen har ägnat sig åt.

Regionens sjukhus behöver få stabila, hållbara och rimliga ekonomiska förutsättningar för att bedriva vård istället för den ständiga underfinansiering som den politiska ledningen har ägnat sig åt. I förslaget till nya upphandlingar föreslås långa avtal upp till fem år men verkligheten för våra egna sjukhus är att de inte vet vilken ekonomi de har ens nästa år.

Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare för S i VGR

Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse