Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ge rätt stöd vid sexuella övergrepp

För barnens skull måste vi vara beredda och agera så snabbt som möjligt när sexuella övergrepp sker. Därför vill Alliansen skapa en handlingsplan för att hjälpa föreningar att hantera sådana situationer, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inom idrotten finns det många vuxna som gör ovärderliga insatser och som är fantastiska förebilder för barn och ungdomar. Men vi vet också att sexuella övergrepp mot barn är ett allvarligt samhällsproblem som idrotten inte är befriad ifrån.

Detta kan vi aldrig acceptera – vi måste göra allt vi kan för att förhindra varje fall. Samtidigt kan vi inte blunda för att detta ändå kommer att fortsätta ske. För barnens skull måste vi vara så beredda vi kan vara och agera så snabbt som möjligt.

Därför har Alliansen i idrotts- och föreningsnämnden föreslagit att staden skapar en handlingsplan för att hjälpa föreningar att hantera situationen då sexuella övergrepp har ägt rum eller misstänks ha ägt rum.

Vi vet att personer som har benägenhet att begå sexuella övergrepp söker sig till miljöer där de kan knyta kontakter med barn och ungdomar, och det finns exempel på detta även från idrottens värld. En studie från Gymnastik- och idrottshögskolan visar att 5,5 procent av unga idrottare har utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare.

För många är detta en svår och obekväm diskussion – men det är en diskussion vi måste ta. Konsekvenserna för de barn som utsätts för sexuella övergrepp är oerhörda och skadorna potentiellt livslånga.

Självklart är också det förebyggande arbetet en absolut nödvändighet. Därför har idrotts- och föreningsnämnden tidigare bifallit Alliansens förslag att se över hur föreningarna på bästa sätt kan stöttas i att skydda barn mot övergrepp.

Sätt in rätt stöd

Vi anser att alla idrottsföreningar bör ställa sig bakom det så kallade Idrottsbrevet från organisationen Treskablinoll. Det handlar om enkla men viktiga punkter som skulle öka skyddet för barn och unga.

Riksidrottsförbundet, BRIS med flera försöker hjälpa barn som har drabbats av sexuella övergrepp genom aktiva handlingsplaner. Vi anser att det är nödvändigt att idrotts- och föreningsnämnden följer deras exempel och snarast utarbetar detsamma, gärna i dialog.

Alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg och säker miljö. Men också att få rätt stöd och hjälp om det fruktansvärda inträffar. Vi hoppas därför att de rödgröna ställer sig bakom detta förslag.

David Lega (KD)

kommunalråd och andre vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden

Anders Svensson (M)

ledamot idrotts- och föreningsnämnden

Ann-Sofie Lagerstedt (L)

ledamot idrotts- och föreningsnämnden

Emmyly Bönfors (C)

ersättare idrotts- och föreningsnämnden