Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Lönn Lundbäck, regionchef Hyresgästföreningen

Ge oss en rättvis bostadskö i stället

Kommunledningen i Göteborg öppnar dörren för de privata fastighetsägarna att skapa en parallell, insynsskyddad och lotteribetonad förmedling av lägenheter vid sidan om Boplats Göteborg. Det är beklämmande, skriver Anna Lönn Lundbäck, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Anna Lönn Lundbäck regionchef Hyresgästföreningen
Anna Lönn Lundbäck
regionchef Hyresgästföreningen

Väger privata hyresvärdars intressen tyngre än behoven hos de över 210 000 bostadssökande som i dag är inskrivna hos Boplats Göteborg? Den frågan ställer vi oss efter att kommunstyrelsen i dagarna fattat beslut om framtiden för Boplats.

Det tjänstemannaförslag som politikerna hade att ta ställning till och också sade ja till är ett bra sådant. Det innebär att Boplats fortsättningsvis ska drivas i helt kommunal regi och att alla lägenheter ska förmedlas via kötid förutsatt att alla andra villkor, som till exempel familjestorlek, är uppfyllda.

Att förmedla via kötid tillämpas redan i dag av de kommunala bostadsbolagen i Göteborg. Men för de privata värdar som utnyttjar Boplats är det frivilligt att tillämpa kötid. De kan i stället ha helt andra urvalskriterier där antalet ködagar helt saknar betydelse.

Mött stark kritik

Det är ett system som mötts av stark kritik eftersom det öppnar stora möjligheter för privata fastighetsägare att välja och vraka bland de sökande. Det är ett slutet system helt fritt från insyn och transparens och har av många liknats vid ett gigantiskt och slumpartat bostadslotteri.

Men uppenbart vill de privata fastighetsägarna fortsätta förmedla lägenheter utan insyn. Fastighetsägarnas organisation GFR har nämligen flaggat för att de kommer att lämna Boplats om det blir ett krav på att kötid ska vara avgörande för vem som får lägenheten.

Sorglig inställning

Vi tycker det är sorgligt att Fastighetsägarna har den inställningen. Men vad som är än mer beklämmande är att kommunstyrelsens majoritet verkar ha böjt sig helt och hållet för fastighetsägarnas intressen. Samtliga partier, utom V och MP, sade nämligen ja till ett tilläggsförslag som innebär att Fastighetsägarna GFR ska ges möjlighet att köpa loss källkoden till det unika datasystem som utgör basen för Boplats verksamhet.

Det innebär att kommunledningen öppnar dörren för GFR att skapa en parallell insynsskyddad och lotteribetonad förmedling av lägenheter. Vi tycker att det i stället hade varit självklart att förbättra för de bostadssökande genom att via Boplats skapa ett öppet och transparent system där det är tydligt vem som får eller inte får en lägenhet. Nu riskerar de sökande i stället hänvisas till olika kösystem med helt olika regler.

Därför uppmanar vi kommunfullmäktige som slutgiltigt avgör frågan: sätt de bostadssökandes intressen före de privata fastighetsägarnas.

Anna Lönn Lundbäck

regionchef Hyresgästföreningen