Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Josefsson hävdade nyligen i GP att det inte skärs ner på skolorna i Göteborg. Sanningen är att behoven i grundskolan är större än vad det borgerliga styret har räknat med. De har nämligen inte finansierat skolornas extra kostnader för exempelvis hyror, inköp och löner som ökar varje år, skriver debattörerna.

Ge mer resurser till skolan för att stävja gängkriminaliteten

Den eskalerande gängkriminaliteten visar med all önskvärd tydlighet att det borgerliga styrets nedskärningar på skolor och socialtjänst bara gör situationen i de utsatta förorterna värre. Vi rödgrönrosa vill istället satsa 50 extra miljoner på att förhindra rekrytering till kriminella gäng, skriver bland andra Jenny Broman (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gängkonflikten som har blossat upp under de senaste veckorna har lett till ilska och oro hos alla göteborgare. I detta läge väljer det borgerliga styret att skära ner på förorten.

Alla göteborgare drabbas av en stad som slits isär av ojämlikhet, men det finns lösningar. Vi vet att en bra och trygg skolgång kan rädda vissa barn från att hamna i gängkriminalitetens klor. Likaså behövs en socialtjänst med tillräckliga resurser. Men det går inte att lösa situationen som det borgerliga styret: att personalen ska jobba mer, bättre, och hårdare. Självklart ska bra arbetsmetoder användas men personal i skola och socialtjänst behöver resurser för att få de där extra kollegorna. De behöver avlastning så de hinner samarbeta om den killen som börjat bli utåtagerande.

Enorma nedskärningar

När vi pratar med personal på skolor vittnar de om kraftiga nedskärningar på antal anställda och hur särskilda undervisningsgrupper plockas bort för de elever som behöver mest stöd. Detta sker i våra förortsområden där bra skolor behövs som mest. I många stadsdelar har det samtidigt gjorts enorma nedskärningar på socialtjänst och fritidsverksamhet som riktar sig till barn och unga. Exempelvis fick ett resursteam som jobbar med barn och unga på Norra Hisingen skära ner 6 miljoner. Det motsvarar många medarbetare som specifikt jobbade med att fånga upp barn och unga i exempelvis Backa som det finns en oro kring.

Inte tillräckligt

Axel Josefsson hävdade nyligen i GP att det inte skärs ner på skolorna i Göteborg. Sanningen är att behoven i grundskolan är större än vad det borgerliga styret har räknat med. De har nämligen inte finansierat skolornas extra kostnader för exempelvis hyror, inköp och löner som ökar varje år. Med andra ord har skolorna fått mer pengar, men inte tillräckligt för att täcka deras ökade kostnader. Det är djupt ohederligt av stadens högsta politiker att upprepa detta mantra som inte speglar verkligheten.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ vill istället satsa mer på skolor, socialtjänst, trygghetssystem och civilsamhället. Mer konkret vill vi satsa 50 miljoner på att utöka arbetet med att förhindra rekrytering till kriminella gäng. Det krävs nämligen resurser, inte nedskärningar, för att skapa en jämlik stad fri från våld.

Jenny Broman (V) kommunalråd i opposition

Karin Pleijel (MP) kommunalråd i opposition

Stina Svensson (Fi) gruppledare