Med smärta i hjärtat konstaterar jag att EU vare sig står upp för knappt tre miljoner litauer eller Gui Minhai. Det är hög tid att EU vaknar ur sin törnrosasömn och genomskådar Kina som vill exportera sin egen definition av de grundläggande mänskliga rättigheterna, inbegripet yttrande- och pressfrihet, skriver debattören.
Med smärta i hjärtat konstaterar jag att EU vare sig står upp för knappt tre miljoner litauer eller Gui Minhai. Det är hög tid att EU vaknar ur sin törnrosasömn och genomskådar Kina som vill exportera sin egen definition av de grundläggande mänskliga rättigheterna, inbegripet yttrande- och pressfrihet, skriver debattören. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Ge konkret stöd till Litauen, EU

Som straff för att Taiwan har öppnat ett officiellt kontor i Vilnius har Kina i princip förklarat handelskrig mot Litauen. Att EU låter det ske utan åtgärder är inget annat än ett stort svek, skriver Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under det senaste året har jag som EU-medborgare skämts i stora doser. Min skam beror på att vi sviker EU-landet Litauen som står upp mot stormakten Kina. Det är nämligen så att Kina i princip förklarade krig mot Litauen i somras men EU väljer att titta åt ett annat håll. Enpartistaten Kinas vrede mot Litauen beror på att Taiwan, som har flerpartisystem och yttrandefrihet, har invigt ett officiellt kontor i Vilnius. Kina betraktar nämligen Taiwan som en del av sitt territorium, absolut inte en självständig stat som kan och får ha diplomatiska relationer med omvärlden. Kina planerar att ta över Taiwan och förvandla det till ett nytt Hongkong, utan demokrati.

ANNONS

Eliminera handeln

Med en illa dold fientlighet straffar nu Kina Litauen som står ensamt i EU-familjen. Först förbjöd man litauiska företag att handla med kinesiska företag (Litauens handel med Kina är knappt två procent). För att eliminera all handel med Litauen har Peking tagit bort Litauen på sin tullista, utan att informera Litauen. Strax före jul lämnade samtliga anställda på Litauens ambassad Peking efter att diplomaternas status nedgraderats. Och nu meddelar ekonomiska stormakten Kina att landet ska bojkotta handel med företag som handlar med litauiska företag. Så funkar anatomin i diktatoriska stater.

Medan detta David och Goliat-drama utspelar sig inför våra ögon vägrar EU att visa piskan mot Peking. Det är inte första gången EU tassar för Peking. Inte ens när EU-medborgare kidnappas agerar EU på ett tydligt sätt. Den svenske förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i Kina i över sex år för att han har utövat sin yttrandefrihet. Göteborgaren Gui Minhai nekas advokat, familjebesök och konsulärt tillträde. För nästan två år sedan dömdes han till tio års fängelse för ett påhittat brott i en hemlig ”rättegång”.

Det är hög tid att EU vaknar ur sin törnrosasömn och genomskådar Kina som vill exportera sin egen definition av de grundläggande mänskliga rättigheterna, inbegripet yttrande- och pressfrihet

Med smärta i hjärtat konstaterar jag att EU vare sig står upp för knappt tre miljoner litauer eller Gui Minhai. Det är hög tid att EU vaknar ur sin törnrosasömn och genomskådar Kina som vill exportera sin egen definition av de grundläggande mänskliga rättigheterna, inbegripet yttrande- och pressfrihet. Och vi står bara där som nickedockor!

ANNONS

EU har flera verktyg i sin låda. EU:s medlemsstater bör vidta konkreta åtgärder för att slå tillbaka mot Kinas politiska och ekonomiska påtryckningar, som det gjordes med Ryssland och Belarus. EU kan till exempel flytta omedelbart all sin industriproduktion från Kina till andra stater. Ekonomiska intressen får inte gå före respekten för de mänskliga rättigheterna. Ett tredje sätt är att varje EU-land förklarar minst en kinesisk diplomat persona non grata i en solidaritetshandling. Det kommer svida rejält i Peking!

Om inte EU står upp för ett medlemsland kommer Peking diktera villkoren för såväl handeln som yttrandefriheten även i Europa.

Kurdo Baksi, samhällsdebattör och författare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS