I fredags avslöjades att Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache, ledare för högerextrema FPÖ, försökt sälja inflytande och kontakter till en kvinna som utgav sig för att vara rysk oligark. Det är naturligtvis en skandal, men det är samtidigt inte förvånande att det just är FPÖ som tagits på bar gärning med fingrarna i Putins syltburk.
FPÖ:s positiva inställning till Putinregimen i Moskva är känd sedan länge. Samma sak gäller för de andra högerextrema partierna i Europa, som under helgen samlades på ett gemensamt toppmöte i Italien.
Franska Nationell Samling har tagit emot finansiellt stöd från ryska bankirer och partiledaren Marine Le Pen stödjer öppet Rysslands annektering av Krim-halvön.
Franska Nationell Samling har tagit emot finansiellt stöd från ryska bankirer och partiledaren Marine Le Pen stödjer öppet Rysslands annektering av Krim-halvön. Hon har även hyllat Putin som ett politiskt föredöme. Samma tendenser ser vi hos de högerextrema partierna i exempelvis Italien, Storbritannien och Tyskland - men även hos Sverigedemokraterna här hemma.
I Europaparlamentet har Sverigedemokraterna konsekvent röstat nej till resolutioner och avtal som kan anses gå emot Kremls intressen. De har bland annat motsatt sig resolutioner om ökad transparens kring rysk finansiering av europeiska partier och röstat nej till en resolution som kritiserade Rysslands annektering av Krim-halvön, bara för att nämna ett par exempel.
Patrik Oksanen, politisk redaktör för liberala Hudiksvalls Tidning, har uppmärksammat partiets Rysslandsvänliga agerande i Europaparlamentet och kallat Sverigedemokraterna för ”Putins bästa vänner i Norden”.
Patrik Oksanen, politisk redaktör för liberala Hudiksvalls Tidning, har uppmärksammat partiets Rysslandsvänliga agerande i Europaparlamentet och kallat Sverigedemokraterna för ”Putins bästa vänner i Norden”.
Den ryska regimen och de högerextrema partierna i EU delar ett övergripande intresse: att splittra och försvaga demokratin i Europa. De senaste åren har vi bevittnat hur Putinregimen i Ryssland försöker skapa kaos och splittring i Europa genom trollfabriker, cyberattacker och andra påverkansoperationer. Trots detta väljer ”patrioterna” i den europeiska extremhögern att ställa sig på Moskvas sida.
Alla vi som vill minska inflytandet för Putins hantlangare i EU bör ha detta i åtanke när vi går och röstar i valet till Europaparlamentet på söndag.
Kenneth G Forslund (S)
ordförande riksdagens utrikesutskott
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.