Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund.

Ge Göteborg likvärdiga skolor

Vi lärare och studie- och yrkesvägledare är beredda att ta vårt ansvar för att utveckla skolan, men ni kommunpolitiker som tillträder efter årsskiftet måste ge oss förutsättningar att lyckas. Att införa en gemensam grundskoleförvaltning är en bra början, men det krävs mer, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla elever ska mötas av höga förväntningar och utmanas att nå randen av sin förmåga, oavsett var de kommer ifrån och oavsett var de bor. De ska få relevant studie- och yrkesvägledning och alltid utbildas av kunniga och legitimerade lärare som har tid att förbereda och efterarbeta undervisningen och se varje elevs behov.

Lönerna i skolan måste höjas. I dag väljer alltför många bort yrket på grund av den dåliga löneutvecklingen, och det är svårt att tillsätta lediga tjänster. I samtliga grundskolor i Göteborgs kommun så hade i genomsnitt 71 procent av lärarna förra året lärarlegitimation och behörighet. Men också inom Göteborg är skillnaderna betydande. Från skolor där över 95 procent av lärarna är legitimerade och behöriga till skolor där motsvarande siffror är under 35 procent. Det avspeglar sig tydligt i elevernas ojämna resultat i olika skolor. Det är under all kritik att inte eleverna i Göteborg får likvärdiga förutsättningar. En sådan situation har varken Göteborg eller Sverige råd med.

Lönefrågan är viktig

Uppgifter att göra:

* Det måste löna sig att utbilda sig till lärare och studie- och yrkesvägledare. Ett villkor för attraktiva yrken är en positiv livslöneutveckling. Vi har inte råd med en fortsatt negativ livslön.

* Ge höga ingångslöner för att signalera att läraryrket och studie- och yrkesvägledaryrket är attraktiva yrken.

* Visa att erfarenhet och ökad kompetens lönar sig. Efter 15 år i yrket ska lärare ha en lön på minst 45 000 kronor.

* Under en yrkeskarriär måste lönen minst fördubblas.

Hur ser planen ut?

Dessutom innebär det nyligen träffade skolavtalet att det nu ska ske ett arbete i varje kommun och på varje skola för att se till att varje lärare och studie- och yrkesvägledare får en god arbetsmiljö. Det förpliktigar.

Vi inom Lärarnas riksförbund vet vad som behöver förändras. Nu utmanar vi dig som är nyvald eller återvald Göteborgspolitiker att vara med och skapa de förutsättningar som krävs. Vi vill veta hur ni politiker från samtliga tio partier i Göteborgs kommunfullmäktige tänker förvalta de fyra år som ni har framför er. Hur ser planen ut?

Åsa Fahlén

förbundsordförande Lärarnas riksförbund