Hans Ottosson, Sävedalen
Hans Ottosson, Sävedalen

Ge Göteborg ett showroom för forskningen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Hans Ottosson</strong>, Sävedalen
Hans Ottosson, Sävedalen

När Göteborg firade 300 år stod vi inför stora förändringar. Rutherford och Bohr beskrev hur atomer och molekyler var uppbyggda. Becquerel och paret Curie hade upptäckt radioaktiviteten och Einstein hade presenterat sitt E= mc2 som visade att massa och energi var samma sak. Hubble höll på att visa att vår värld var större än Vintergatan, och att ”rymdmolnen” var andra galaxer.

Grunden till Liseberg

Sveriges Radio hade ännu inte startat och det skulle dröja flera år innan Charles Linberg gjorde den första ensamflygningen nonstop över Atlanten. Teknik baserat på de nya kunskaperna utvecklades. Göteborgs dåvarande politiker och svensk industri ville visa allmänheten vad som var på gång och få dem att förbereda sig för framtiden. Man visade detta genom den jubileumsutställning som blev grunden till Liseberg.

ANNONS

Hundra år senare diskuterar vi grafen- och nanoprodukter, stamcellsbyten, virtuell reality (VR) och artificiell intelligens (AI). Västra Sverige ligger internationellt sett långt fram inom dessa områden.

För hundra år sedan bjöd man in Einstein som talare. Vem bjuder vi in till Göteborgs 400-årsjubileum?

I dag finns minst tio tusen universitetsstudenter som har mer kunskap än Einstein. Kunskapssprånget i dag mellan en schimpans och de hundra ”smartaste” personerna i världen uppskattas till tio gånger större än för hundra år sedan. Och avståndet ökar logaritmiskt. Vi kan inte hindra utveckling, men med kunskap kan vi förhoppningsvis styra dess riktning. För att kunna göra detta måste vi förstå vad som är på gång.

Vi ser i dag alltför många politiska utspel och valresultat, som grundar sig på okunnighet om framtiden.

Jag vill att Göteborg skaffar permanenta utställningslokaler där Chalmers, Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin och Lindholmen science park samt företag som Astra Zeneca, RUAG Space, Volvo cars, AB Volvo, SKF, Semcon, Ericson med flera kontinuerligt kan visa vad de sysslar med inom sin forskning. Hur går forskning till, hur ser arbetsuppgifterna och miljön för forskare ut? Anläggningen skall också utnyttjas för årliga högkvalitativa konferenser, kongresser och seminarier för att visa höjden på den forskning som pågår i Göteborg.

ANNONS

Förebild finns i Tokyo

På Miraikan – ”framtidsmuseet” i Tokyo – trängs mellanstadie- och gymnasieelever bland robotar och androider. De ser hur forskare arbetar och arbetar själva med skoluppgifter kring medicin, datorteknik, miljö och kemi. De diskuterar hur man kan styra en robothand och hur handen skulle förstå olika texturer och temperaturer.

För att locka ungdomarna till naturvetenskaplig forskning måste vi ha ett liknande ställe. Flera studier visar att det i Sverige redan om tio år kommer att saknas mer än 15 000 ingenjörer och teknik-biomedicinare med minst högskoleexamen. För att vi skall kunna behålla vår levnadsstandard måste svensk export ligga i framkant. Rekryteringen till de naturvetenskapliga studierna är i dag inte tillräcklig. Rekryteringsbasen av studenter till naturvetenskaplig forskning har inte heller samma fördelning mellan kön, etnicitet och kulturellt ursprung som samhället i övrigt.

I en internationell konkurrens krävs ”scientific excellence”. Vi måste profilera Göteborg som en framstående forskningsstad. Med vår mest avancerade forskning kan vi locka hit andra framstående forskare och de duktigaste studenterna till Göteborg.

Vi har resurserna

I dag sitter det många göteborgare i ledningen för de västsvenska forskningsintensiva företagen. Vår svenske astronaut, som studerat i Göteborg, och våra professorer, med alla sina nobelpristagarkontakter, kan vara kontaktskapare. Vetenskapsfestivalen skulle med finansiellt stöd kunna utvecklas och Göteborg & Co har vana att ta hand om stora aktiviteter. Vi har resurser, bara vi utnyttjar dem effektivt till rätt saker.

ANNONS

En permanent framtidsanläggning med årliga högkvalitativa konferenser skulle vara en utmärkt födelsedagspresent till Göteborg på 400-årsdagen. Utställningarna skulle kontinuerligt utvecklas med de senaste forskningsresultaten och VR skulle skapa en kraftfull dynamik. En sådan anläggning skulle dessutom locka många turister till Göteborg.

En invigning med det årets internationella rymdkonferens och deltagande av astronauter vore en lagom höjd på ambitionsribban. Göteborg skall betyda Naturvetenskapligt världsledarskap.

Hans Ottosson

Sävedalen

ANNONS