Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jag har kommit till en slutsats: de här killarna som vi tagit emot med öppna armar, och sedan satt i en mycket besvärlig situation – de måste få stanna, skriver Eddie Hansson.

Ge de ensamkommande en chans att visa vad de går för

Politiker, ta ert förnuft till fånga och låt de ensamkommande från Afghanistan stanna. Det är min slutsats efter att tidigare ha varit starkt invandringskritisk, men ändrat åsikt efter att ha lärt känna några av dessa killar, skriver Eddie Hansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag måste erkänna en sak: jag har varit väldigt kritisk till Sveriges invandringspolitik, och jag är fortfarande det i vissa avseenden. De öppna dörrarnas politik som etablerades under den borgerliga regeringen är jag starkt kritisk till, och tidigare lutade jag åt SD:s hållning i frågan. Sedan hände det något.

Via en bekants arbete på ett flyktingboende utanför Göteborg har jag umgåtts med fyra killar som kommit som ensamkommande från Afghanistan. Hade det varit som innan hade jag bara gått på Nordstan i Göteborg och förfärats över de ”horder” av afghanska killar som man normalt möter där.

Ändrat uppfattning

Men jag har via de här fyra killarna jag träffat radikalt ändrat uppfattning.

De har på rekordtid lärt sig det svenska språket, uppvisat mycket goda studieresultat, och i många avseenden i ord och handling bevisat att de – om de får stanna – skulle bli en stor tillgång för Sverige.

Jag möter en del ”svenska” ungdomar som inte vet hur bra de har det och som förfasar sig över att behöva gå till skolan.

Kontrasten till detta är de fyra killarna som sliter som djur för att visa att de, om de får chansen, har förtjänat en plats i vårt land.

Jag har kommit till en slutsats: de här killarna som vi tagit emot med öppna armar, och sedan satt i en mycket besvärlig situation – de måste få stanna!

Vi måste använda vårt sunda förnuft och låta de här killarna få chansen att visa att de kommer att vara en stor tillgång för samhället.

Enda rimliga beslutet

Varför inte tala om för de ensamkommande att ”om du sköter dig (går i skola, bidrar till samhället genom flit och redlighet), så är du välkommen att stanna”. Men om du som ensamkommande vill gå på Nordstan och ställa till jäkelskap så är det adjö. Då förtjänar du inte vår gästfrihet.

Sveriges politiker måste fatta det enda rimliga beslutet: de som har kommit hit och under en lång period etablerat sig på ett positivt sätt i samhället måste ges uppehållstillstånd. Detta med tydliga krav på vad som gäller. Men om det inte uppfylls så är det bara att ta första, bästa plan tillbaka till Afghanistan. Det är sunt förnuft.

Låt de afghanska killarna stanna. Det är det enda rimliga beslutet. Allt annat är inhumant, och en förlust för Sveriges fortsatta välstånd. Dessa killar är en tillgång för Sverige!

Eddie Hansson

Göteborg