Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs Stad detta pandemityngda år gör ett av de högsta överskotten i modern tid, 4,2 miljarder kronor av intäkter som inte har använts, skriver debattörerna.
Göteborgs Stad detta pandemityngda år gör ett av de högsta överskotten i modern tid, 4,2 miljarder kronor av intäkter som inte har använts, skriver debattörerna.

Ge 5000 kr till alla som jobbat under pandemin

Vi föreslår att 330 miljoner avsätts till alla anställda i Göteborg. Det motsvarar en extra ersättning med 5000 kronor som en bonus på lönen till alla som arbetet i staden från mars 2020 till slutet av 2021, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan pandemin började har de anställda i Göteborg stad gjort ett fantastiskt arbete. Många har dragit ett extra tungt lass, kämpat med att ge en god och trygg äldreomsorg, utbildat våra barn och unga, städat våra fastigheter, slitit med att få av och på all möjlig skyddsutrustning, tagit sig an nya akuta arbetsuppgifter eller fått jobba extra hårt när arbetskamraterna blivit sjuka.

Andra har arbetat hemifrån vilket ibland inneburit en tuffare arbetssituation. Att inte få möta sina arbetskamrater över kaffet eller lunchen under långa perioder har fått större konsekvenser för den sociala arbetsmiljön än vi tror.

Allt detta har stadens anställda gjort för att minska smittspridningen samtidigt som de ordinarie arbetsuppgifterna genomförts. Fler har fått upp ögonen för vilket oerhört viktigt arbete som görs i den kommunala sektorn av dess anställda.

Pressad arbetssituation

Redan innan pandemin bröt ut var arbetssituationen många gånger pressad. Under flera år av borgerliga budgetar har många tvingats jobba under hårda nedskärningskrav som pressat arbetsmiljön bortom vad som är acceptabelt. Denna välfärdsskuld är extra stor efter den extraordinära belastning som pandemin inneburit.

Till allt detta hör att Göteborgs stad detta pandemityngda år gör ett av de högsta överskotten i modern tid, 4,2 miljarder kronor av intäkter som inte har använts. Detta är pengar som under klokare politisk styrning kunde gått till att underlätta arbetsbördan genom att anställa extra personal som lärare, undersköterskor, inspektörer och socialsekreterare. Nu är det för sent, pengarna läggs i och med årsslutet på hög. Vi tycker att det vore bättre att det värde som personalen skapat kommer dem till dels.

Vi föreslår därför att 330 miljoner avsätts från överskottet till alla anställda i Göteborg. Det motsvarar en extra ersättning med 5000 kronor som en bonus på lönen till alla som arbetet i staden från mars 2020 till slutet av 2021. Vi ser detta förslag som rättvist. Att staden gör ett rekordstort överskott samtidigt som personalen fått slita hårt är helt enkelt inte rimligt.

Vi tycker att det är en orimlig ordning att de styrande partierna inte använt pengarna till det som var tänkt, utan istället samlat dem på hög.

Regeringen var snabb med att betala ut bidrag till näringsliv och kommun. Dessa pengar var tänkta att underlätta för medarbetarna i kommunerna och borde ha använts under den svåra tid som nu passerat. Vi tycker att det är en orimlig ordning att de styrande partierna inte använt pengarna till det som var tänkt, utan istället samlat dem på hög. Då är det extra ersättningen ett rimligt förslag.

En extra ersättning på 5000 kronor skulle vara en välkommen signal om att arbetsgivaren, Göteborgs stad, uppskattat det engagemang och den energi som våra anställda lagt för göteborgarna.

Daniel Bernmar (V), oppositionskommunalråd

Karin Pleijel (MP), oppositionskommunalråd Miljöpartiet

Stina Svensson (Fi), gruppledare