Gamla Ullevi som arena var utdaterad redan när den byggdes. Dessutom är det en fotbollsarena som inte tål fotbollspublik, skriver debattören.
Gamla Ullevi som arena var utdaterad redan när den byggdes. Dessutom är det en fotbollsarena som inte tål fotbollspublik, skriver debattören. Bild: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Gamla Ullevi är inget värdigt hem för stans största lag

Det är genant för Göteborgs stad att man i fotbollens huvudstad byggt en arena som inte klarar av fotbollskultur, skriver John Pettersson, ordförande Supporterklubben Änglarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

IFK Göteborg är stadens populäraste publiklag och det traditionella flaggskeppet för Göteborgs idrottsliv. Trots sportslig kräftgång lockar man regelbundet över 10 000 åskådare till sina hemmamatcher.

Tyvärr har man inte ett värdigt hem. Gamla Ullevi som arena var utdaterad redan när den byggdes. Dessutom är det en fotbollsarena som inte tål fotbollspublik. Sedan 2012 spärrar nämligen ett plank av nästan 600 platser på arenans själva hjärta – klackläktaren. Ståplats. För oss supportrar är effekten som att plombera en fjärdedel av vårt vardagsrum.

Gammalt problem

Anledningen är vibrationer i marken då klacken hoppar. Ja, fortfarande – ännu 12 år efter invigningen – består detta problem.

ANNONS

Det är givetvis genant för Göteborgs stad att man i fotbollens huvudstad byggt en arena som inte klarar av fotbollskultur. Det är dessutom ett stort avbräck för IFK Göteborg att arenans populäraste och viktigaste sektion, motorn i den inramning som lockar så många till allsvensk fotboll, inte går att nyttja fullt ut.

Kommandobryggan, som sektionen kallas, har en beläggningsgrad på ca 96 procent över tid. IFK Göteborg skulle med stor säkerhet kunna sälja årskort även till de platser som nu är avstängda – och därmed få en läktare med bättre akustik, större möjligheter till lyckade läktararrangemang, och ge fler människor möjligheten till den ojämförliga upplevelse det är att stötta sitt lag från ståplats.

Det finns inga quick fixes för att göra Gamla Ullevi till en duglig arena.

Men att påla läktaren ner till urberget – och därmed stoppa vibrationerna – skulle kosta multum. Därför är arenaägarna ovilliga att göra detta.

Det finns inga quick fixes för att göra Gamla Ullevi till en duglig arena. Men det finns steg att ta. I första hand anser vi att planket helt enkelt bör tas bort. De vibrationer som uppstår – under halvminuten långa och max ett tiotal gånger per år – är att jämställa med högljudd kollektivtrafik eller andra temporära ljudstörningar. Priset man betalar för att bo i en attraktiv storstad.

ANNONS

I andra hand kommer ett anspråkslöst och konstruktivt förslag.

Vi föreslår att Higab helt enkelt ser till att bygga ut utrymmena under läktaren. Här finns det nämligen både plats och möjligheter. Bygg en bar, bygg fler toaletter, bygg ut vid Nordic wellness. Påla under den utbyggnaden i stället, och stötta läktaren den vägen.

Betydligt publikvänligare

På så sätt får vi en betydligt publikvänligare arena och har dessutom möjlighet att stärka upp berörd läktare utan att behöva påla för 100 miljoner.

Med minskade vibrationer kan planket tas bort och vi får en värdig klackläktare. Många flugor i en smäll! På detta sätt gynnar vi både Göteborgs fotbollspublik i allmänhet, och i synnerhet den levande och positiva supporterkultur som förtjänar de bästa förutsättningar.

Vi har väntat i över ett decennium – det är dags att bryta plomberingen.

Gör något åt planket, Higab och Got Event!

John Pettersson, ordförande Supporterklubben Änglarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS